Záclony vs. žaluzie: Co je praktičtější a co hezčí?

04.01.2013 | Bydlení a design

Součástí výzdoby interiéru je jednoznačně i textilní dekorace okolo oken, která lahodí oku a funkčně pomáhá s regulací světla v místnosti. Na výběr máme záclony, závěsy, žaluzie i rolety, a každý z těchto druhů má svá pro i proti. Který je ten pravý pro váš interiér, co je dnes v módě, a na co si dávat při koupi pozor? Poradíme!

Záclony a závěsy

Pokud hledáte útulné, esteticky zajímavé řešení pro svůj interiér, pak vás s největší pravděpodobností zaujmou závěsy, případně záclony. Zejména závěsy jsou dnes k dostání v nepřeberném množství variant, ať už jde o materiály, barvy, vzory, či rozměry. Pokud vás navíc zrovna omrzí, stačí vyskočit na štafle, sundat závěs a vyměnit ho za jiný. V interiéru jsou závěsy vizuálně poměrně dominantní, a to i pokud jsou stažené, neboť vyplňují značné množství prostoru v okolí oken. Významně se proto podílejí na celkovém vyznění interiéru, a volba jejich stylu, barvy či vzoru by neměla být nijak podceňována. V opačném případě se totiž ze závěsů může snadno stát kýčem bijícím do očí. Stejně důležitá je ale jejich funkčnost, proto si předem rozmyslete, zda budou pokoj víceméně jen zdobit, nebo plánujete pravidelné zatemňování prostoru.

Záclony jsou v tomto směru méně nápadné, jednak s ohledem na barvu, kdy dominantní je bílá či jiná světlá barva, tak i s ohledem na průhlednost materiálu, která je pro záclony typická. Záclony na rozdíl od závěsů bývají často permanentně rozprostřeny a zakrývají celé okno, nebrání ovšem prostupu světla. Pokud jde o vzory či kombinaci většího počtu barev, u záclon bývá výrazně umírněnější. Oblíbená je dnes dokonce až maximální jednoduchost, kdy jsou využívány pravidelné minimalistické vzory a bílá barva.

Obecně výhodou závěsů i záclon je především jejich schopnost zabydlovat interiér a významně jej vizuálně proměňovat. Pokud ale preferujete praktičnost, tím pravým asi nebudou.

Žaluzie

V minulosti byla okna bez záclon téměř nepředstavitelným úkazem, a naše babičky skladovaly hojně zdobených záclon v plných prádelnících. Dnes už jsou ale trendy jiné, a záclony nejsou zdaleka nutnou podmínkou, obzvláště když většina z nás má v každém okně namontované žaluzie a ostré slunce v místnosti nás netíží. Pokud jste tedy zastánci praktických řešení, možná vám lépe vyhovují právě žaluzie či rolety. Na rozdíl od záclon a závěsů se nemusíte příliš trápit jejich složitým zavěšováním ani častým praním, a přitom umožňují snadnou koordinaci množství světla z venku do místnosti. Pokud jde o žaluzie, můžete volit horizontální i vertikální, a na výběr je dnes již i celá škála barev. Nejběžnější jsou pravděpodobně plastové horizontální žaluzie, pokud ale hledáte něco originálnějšího, můžete si pořídit dřevěné, látkové, kovové, nebo i bambusové žaluzie. Existují přitom varianty jak pro interiér, tak i pro exteriér. Oproti závěsům nabízí větší míru soukromí (díky intenzivnějšímu zastínění), a jejich životnost rozhodně překračuje možnosti textilních dekorací. Barvami a vzory vás ale nabídka na trhu příliš neoslní.

Rolety

Rolety stejně jako žaluzie existují ve vnitřní i venkovní variantě. Zatímco ta vnitřní je nejčastěji v látkovém provedení, venkovní rolety bývají obvykle kovové. Výhodou rolet je jejich vysoká efektivita pokud jde o stínění, a také možnost je zcela ukrýt ve chvílích, kdy je nepotřebujete. Na druhou stranu ale nenabízí možnost regulace míry propouštěného světla, jako je tomu u žaluzií. Volit tedy můžete jen stažené, nebo (částečně) vytažené rolety. Oproti žaluziím ale můžete vybírat ze široké škály barev i motivů, a na rozdíl od žaluzií vás nebude trápit usazený prach. Hledáte-li kompromis mezi praktičností údržby a estetickou stránkou, rolety by mohly vyhovovat.

Autorem článku je Bydletespokojeně.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat