Barvy v interiéru nahrávajíci depresi

Chcete se vyhnout stresu i úzkostným stavům? Pak si domů „nepouštějte“ barvy, jako je křiklavá žlutá, červená a spálená hnědá. Mohou vás připravit o psychickou pohodu i rovnováhu!

Když se rozhodujete o barvách domácího interiéru, možná jen hledáte odstíny, které vypovídají o vašem osobním stylu. Tak samozřejmě, chcete se ve svém bezpečném přístavu cítit co nejlépe a vnést do jeho vybavení i kousek vlastního já. Je však důležité mít na paměti, že finální rozhodnutí může ovlivňovat vaše nálady i myšlenkové pochody, a to ne vždy tím pozitivním způsobem.

Síla zrakového vjemu

Říká se tomu psychologie barev. A v podstatě to vysvětluje všechno. Různé odstíny mají přímý vliv na naše emoce, chování, libido a třeba i chuťové preference. Některé mají příznivé působení, jiné už tolik ne. Které barvy se dávají do spojitosti se špatným duševním rozpoložením?

Křiklavě žlutá

Žlutou můžete milovat, nebo naopak nenávidět. Nic mezi tím zřejmě není. „Záleží tu na sytosti. Zatímco jemně žlutá má rozhodně skvělé vlastnosti, její silné zářivé tóny mohou v místnosti působit až příliš agresivně, což u mnohých lidí vyvolává úzkostné stavy,“ objasňuje americká designérka Jenni Gamble.

Umbra pálená

Pokud si nejste jistí, co si pod tímhle názvem představit, jde o druh hnědé s jakýmsi zemitým pigmentem. Co jen na ní může být špatně? „Nepleťte si tuto barvu s kaštanovou, protože by jí to dalo až moc velký kredit. Ačkoli je hnědá obecně považována za uklidňující, v této podobě naopak zvyšuje hněv a působí stresujícím dojmem. Navíc, protože se jedná o teplý odstín s nádechem černé a červené, celý prostor se kvůli němu vizuálně zmenší,“ poučuje jmenovaná profesionálka.

Červená

Co si budeme povídat, mít rudé stěny i dekorace, to vyžaduje dávku odvahy. Ale proti gustu! Víte ovšem, jaký vliv to na vás může mít? „Jasně červená funguje jen v opravdu malém množství. Pokud to s ní přeženete, můžete často pociťovat deprese a vztek. V jejím případě platí, že méně je opravdu více,“ vysvětluje další expertka, kterou je designérka Claire Staszak z amerického Chicaga.

Zdroje: namhpac.org, sharperimpressionspainting.com, psychologytoday.com, realsimple.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat