Debordelizace domu dle Marie Kondo

V garáži se hromadí krabice a skříň praská ve švech. Zbavit se zbytečností nám ale může udělat dobře. Proč? A proč byste to neměli přehánět s úklidem domu?

Třídění, uklízení, debordelizace – existuje nespočet termínů pro proces uklízení, které mají jedno společné – kdo se dokáže oddělit od odpadků a nadbytečných věcí, odhodí starý balast, osvobodí se a vytvoří prostor pro nové věci.

Netflix věnoval touze po úklidu celou sérii – s odborníkem Marií Kondo. V osmi epizodách vyčistí domácnosti amerických párů podle metody "Co ve vás nevyvolává radost, může jít pryč". Na konci každé epizody jsou domy a byty jen z poloviny tak plné – a obyvatelé jsou za to šťastnější. Někteří hlásí terapeutické a dokonce i léčivé účinky. Úklid jim umožnil uvědomit si, na čem v životě opravdu záleží. Jak důležitá je rodinná soudržnost. Téměř každý se cítí lehčí a bezstarostnější.

Úklid rozběhne systém odměn

Ale je to opravdu tak jednoduché? Vede nás uklízení k většímu štěstí? V podstatě ano. Pokud si například stanovíme cíl úklid bytu a dosáhneme tohoto cíle, uvolní se hormony štěstí. Jedná se o systémy odměňování a motivace, které existují i v jiných kontextech, třeba jako soutěžení ve sportu.

S podobným mechanismem vás i velké vyhazování nadbytečných věcí může učinit šťastnými. Někteří lidé dosahují štěstí při čištění a úklidu. Pokud si z něčeho uděláte rutinu a aktivita není příliš stresující, ale zároveň není příliš jednoduchá, může vás její dokončení naplnit skutečným pocitem štěstí. Tento zážitek vám může nakonec zajistit, že úklid pro vás bude mít dokonce relaxační nebo meditativní účinek.

Existují lidé pořádku a lidé chaosu

To však nemusí platit pro každého člověka – štěstí a odměna za úspěšný úklid jsou otázkou typu. Stejně tak existují lidé, kteří potřebují tvůrčí chaos, aby byli šťastní. Rozhodujícím faktorem je zde například socializace, ale ani ta není stanovena doživotně – naučené vzorce chování se mohou v průběhu života měnit.

A stejným způsobem se nadšení pro úklid může nakonec proměnit v posedlost. Kdy a zda se taková porucha vyvine, je však obtížné předvídat. Svou roli hraje také genetická predispozice. Ale je jasné, kdy se stane úklid problémem – konkrétně když už z úklidu nemáte radost. Pokud trpíte tím, že musíte neustále uklízet a tím zanedbáváte důležité oblasti v životě.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat