Úklid domácnosti pod taktovkou odborníka

Ovládáte chaos i ve spánku, nebo vás naopak ze spánku budí? S metodou KonMari toho zvládnete víc, než si myslíte – a to i v dlouhodobém horizontu. Na co je potřeba se zaměřit?

Odbornice na úklid Marie Kondo je přesvědčená, že v dlouhodobém horizontu vytvoříme větší pořádek, pokud se soustředíme pouze na ty věci, které jsou blízké našemu srdci – a rozloučíme se se vším ostatním, co nám již nedává žádné potěšení. A stačí na to jen tři kroky.

První krok: Dělej!

Pravidelně si říkáte, že je potřeba doma pořádně uklidit  – ale nakonec to neuděláte? Podle Marie Kondo je to důvod, proč se váš domov více a více propadá do chaosu. Proto její motto zní: "Dělej!" A právem. Ale ne pokoj po pokoji, ale podle kategorií: oblečení, knihy, podklady, drobnosti, upomínkové předměty.

Podle metody KonMari je toto pořadí obzvláště důležité, protože se tak můžete lépe oprostit od věcí, ke kterým nemáte emocionální vazbu. Vaše oblíbené kousky přijdou na řadu až na konec.

V prvním kroku se věnujeme veškerému oblečení, které je ve vaší domácnosti: ať už ve skříni nebo v koši na prádlo. Vyskládejte vše na jednom místě, abyste získali přesný přehled o tom, kolik oblečení skutečně vlastníte. Totéž pak děláte se svými knihami, papíry a dokumenty, malými věcmi i suvenýry – tak si skutečně uvědomíte význam svého majetku.

Druhý krok: Co potřebuji a čeho se mohu zbavit?

Poté, co jste na sebe naskládali všechno oblečení, vezměte každý kus zvlášť a přemýšlejte, jestli opravdu potřebujete ty džíny, to tričko nebo ten svetr – a cítíte se šťastní, že vlastníte a nosíte tento kousek oblečení? Pokud odpovíte jasným ano, může oblečení zůstat. Pokud na otázku odpovíte záporně, nebo dokonce máte mírné pochybnosti, oblečení byste měli v každém případě vyhodit. Marie Kondo je přesvědčena, že s touto metodou nejen vytvoříte větší pořádek, ale také budete šťastnějšími. Protože ti, kteří jsou obklopeni pouze věcmi, které milují, nemohou být smutní. Na konci úklidové kampaně je však důležité, abyste poděkovali všemu, s čím se rozloučíte – poté můžete vše zlikvidovat, nebo darovat.

Třetí krok: Správně složte a uložte

Pokud jste metodu KonMari použili správně, můžete objem vaší domácnosti zmenšit až o dvě třetiny. V posledním kroku musíte zbývající věci pouze správně umístit a po použití zase vrátit zpět na své místo. Výsledkem je, že udržujete svůj byt uklizený trvale! Na začátku vás to sice bude stát trochu více času, ale u vás doma už chaos nebude mít šanci.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat