Aby kytice vydržely déle

Milujete vůni lučního kvítí a rádi si z procházky přinesete nějaké i domů? Nebo jste dostali spoustu květin na narozeniny či svátek, či zkrátka milujete mít na svém pracovním stole neustále čerstvé květiny? Ať tak či tak, jistě chcete, aby vám co nejdéle vydržely, což v letních teplotách není u řezaných květin zrovna jednoduché.

Proto se s vámi podělíme o několik jednoduchých tipů, aby vám barevné kytice voňavého kvítí vydržely co nejdéle.

Nezapomeňte stonky seříznout

Aby utržená květina přežila co nejdéle, potřebuje dostatek vody. To nikoho nepřekvapí. Ovšem aby vodu mohla dobře nasát, je potřeba stonky před vložením do vázy seříznout, a to i tehdy, když je před vámi takto upravili v květinářství. Řez se totiž velmi rychle zatáhne a květina pak nemůže přijímat dostatečné množství vody (proto dříve zvadne). Stonky seřízněte pod úhlem 45 stupňů (abyste zvětšili plochu a umožnili větší průtok vody) pomocí ostrého nože nebo zahradnických nůžek, přičemž dbejte na to, aby byl řez čistý a ne „roztřepeny“. Toto provádějte každý druhý nebo třetí den.

Zkontrolujte vazbu

U zakoupených kytic zkontrolujte i způsob vazby, aby nebyly jednotlivé stonky k sobě svázány příliš pevně a nedocházelo tak k jejich pohmoždění, případně drcení. V tomto případě totiž stonek ztrácí schopnost vést vodu do rostliny, tudíž vám opět rychleji uvadne. Ujistěte se také, že jsou všechny stonky stejně (a dostatečně) dlouhé, aby všechny bez problémů dosáhly do vody uvnitř vázy a žádný netrčel nad hladinou. Rovněž ořízněte všechny listy pod hladinou ponoru. Jakékoli listy ponořené pod vodou mohou začít hnít a způsobit tak množení bakterií.

Nezapomeňte denně měnit čerstvou vodu a odstraňovat odkvetlé rostliny. Zajímavost: Řezaným květinám se nejlépe daří v mírně kyselé vodě, ideálně s hodnotou pH mezi 3,5 a 5,0.

Čemu se zcela vyhnout

Nenechávejte kytice řezaných květů v horkých dnech v autě, a to ani tehdy, když jsou ve vodě. Teplota v uzavřeném autě velice rychle a nebezpečně stoupá, a květiny to nenávratně poškodí. Dost dobře se pak tedy může stát, že obdarovanému květiny do večera, nejpozději do druhého dne uvadnou a bude po radosti. A to přece nechcete.

Řezané květiny také nesnášejí prudké slunce a průvan, proto je v interiéru umístěte někam, kde je stín nebo polostín a vyhněte se umístění poblíž zdrojů tepla (sporák, topení, ale i televize a další přístroje) nebo v blízkosti proudění vzduchu z ventilátorů, klimatizace či otevřených oken.

Dalším nebezpečným faktorem pro květiny v interiéru je ovoce. Ano, čtete dobře. Květiny a ovoce nepatří k sobě. Ethylen, který každé ovoce v nějaké míře vylučuje, urychluje zrání, a tedy i opadávání listů a rychlý odkvět.

Extra tipy navíc

Zpomalte vadnutí květin pomocí vodky. Pokud řezaným květinám nakapete do vody trochu alkoholu, zpomalíte proces stárnutí a odkvětu. Alkohol totiž brání květinám v produkci výše zmíněného ethylenového plynu, který způsobuje vadnutí květů.

Používejte výživu. Květinářství a supermarkety prodávají předem namíchané balené směsi všech nezbytných konzervačních látek, které pomáhají řezaným květinám vydržet déle. Obsahují vyváženou směs cukru pro výživu květin, okyselující složky pro kontrolu pH vody a biocid k odstranění škodlivých bakterií.

Případně si vyrobte si vlastní květinovou výživu. Stačí rozmíchat 2 polévkové lžíce jablečného octa a 2 lžíce cukru ve váze s vodou.

Dávejte si pozor na kombinace květin. Čerstvě řezané hyacinty, kosatce a narcisy produkují toxické chemikálie, které mohou zabíjet ostatní rostliny sdílející stejný zdroj vody.

Zdroje: www.masterclass.com/articles/how-to-keep-flowers-fresh, www.pottenpannen.cz/recepty-a-rady 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat