Nový rok v novém bydlení: na co nezapomenout a na co si dávat pozor při novém pronájmu bytu

03.01.2023 | Bydlení a design

Chystáte se od nového roku odstěhovat do pronajatého bytu? Ať už je to vaše první bydlení v pronájmu či podnájmu nebo už si připadáte v tomto směru zkušení, měli byste si dát pozor na pár věcí, abyste nebyli v budoucnu nepříjemně zaskočeni. O co všechno se jedná?

Pronájem vs. podnájem

Hned prvním častým problémem je, že si lidé neuvědomují konkrétní rozdíly mezi pronájmem a podnájmem, přitom jsou zejména v ohledu na vaše práva markantní.

Pronájem vám poskytuje majitel nemovitosti a tento vztah upravuje občanský zákoník. S uzavřením nájemní smlouvy vám tak vznikají určitá práva a povinnosti, přičemž právní ochrana je oproti podnájemní smlouvě podstatně vyšší. Vzniká vám právo na přihlášení trvalého bydliště, ale hlavně ochrana před výpovědí bez udání důvodu.

Podnájem pak zpravidla uzavíráte s nájemcem nemovitosti a majitel o takovém kroku často nemusí ani vědět. V případě podnájmu může být smlouva uzavřena jen na určitou část nemovitosti nebo na nemovitost celou, zároveň však nevzniká právo na přihlášení trvalého bydliště a výpověď v rámci tohoto právního vztahu je mnohem jednodušší.

V rámci vaší právní ochrany je tak vhodné si při hledání nového bydlení dávat pozor na slovíčkaření podnájem vs. pronájem bytu. Jestliže hledáte bydlení v Praze vždy věnujte pozornost pouze nabídkám ve tvaru „pronájem bytu Praha“ a obloukem se vyhněte podnájem bytu v Praze.

Věnujte patřičnou pozornost předávacímu protokolu!

Ačkoli mnozí považují předávací protokol za nutné zlo, jedná se o velmi důležitý dokument, s jehož kontrolou byste měli strávit dostatek času. Předávací protokol by měl být součástí nájemní smlouvy a obsahovat řadu náležitostí.

Bez kterých náležitostí předávací protokol nepodepisovat?

Kromě jasného vymezení smluvních stran a pronajímaného objektu, by měl převáděcí protokol obsahovat informace o výši kauce, technickém stavu pronajímaného objektu a kompletního soupisu jeho vybavení, pokud je poskytnuto. Zkontrolujte si především, zda jsou v tomto předávacím protokolu zaneseny všechny vady, které by při ukončení nájemního vztahu mohly vést ke snížení vrácené kauce.

Kdo bude zřizovatel a plátce za služby?

Ohledně služeb jako je teplo, voda, elektřina, internet a další může vystupovat jako plátce majitel nemovitosti nebo vy jako pronajímatel. Tento vztah by měl být upraven v nájemní smlouvě, aby později nedocházelo ke zbytečným problémům.

V případě, že se rozhodnete být zřizovatelem těchto služeb vy, veškeré povinnosti přechází na vás, a to včetně všech práv. Díky tomu se můžete vyhnout neopodstatněném skokovému zvednutí záloh, ale máte i jistotu, že se vám případné vzniklé přeplatky skutečně vrátí.

Na druhou stranu vás to zavazuje k dalším povinnostem, takže je hlavně na domluvě smluvních stran, zda pro vás není výhodnější zaplatit vše v rámci jedné měsíční platby.

Pozor na omezování práv, nepodložené zákonem!

Ještě stále se můžete v inzerátech, a dokonce i v nájemních smlouvách setkat s omezeními, která jsou v rozporu se zákonem. Jedná se především o body, jako je zákaz návštěv, kouření nebo chov domácího mazlíčka. Ačkoli budou tyto body v nájemní smlouvě uvedeny jsou právně považovány za neplatné. Pokud pak máte možnost pronájmu jiné nemovitosti, trvejte na jejich vyškrtnutí případně rovnou odmítněte tuto smlouvu, která je v rozporu se zákonem podepsat. I když je právo na vaší straně, mohlo by vám to do budoucna způsobovat řadu problémů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat