Psí fekální bakterie z chodníků máme po celém bytě

Vidina zvířecích fekálních bakterií je všechno, jen ne příjemná. A teď si představte, že jich doma máte tisíce, i když žádné zvíře nevlastníte. Stačí se projít po chodníku, nebo šlápnout do kaluže a mikrobi si nastoupí do boty jako do taxíku!

Problematikou psích exkrementů se zabývá nejedno město. Zatímco většina majitelů po svých chlupatých svěřencích zodpovědně uklízí, stále se najde spousta těch, kteří hromádky nechají ležet i uprostřed chodníku. Že vás se tohle netýká, protože psa nemáte? I tak jste v obležení bakterií ze zvířecích fekálií. A nosíte si je až do obýváku den co den!

Není úklid jako úklid

O čistotě chodníků si asi nikdo nedělá valné iluze. Jenže situace je možná ještě horší, než by se mohlo zdát. Vyplývá to z jisté americké studie, o níž se zmiňuje akademický žurnál Indoor and Built Environment (1). Její poznatky sdělují, že i poté, co jsou zvířecí výkaly uklizeny, na chodníku přetrvávají jejich bakterie, které pak ulpívají na obuvi chodců. Výsledek je ten, že si tyto choroboplodné zárodky, jež mohou způsobit zdravotní problémy, lidé chtě nechtě přinesou až domů. Všudypřítomné množství fekálních mikrobů je pak dle autorů studie naprosto ohromující. Jen pro představu – po odběru vody z kaluže se jich ve 100 mililitrech nacházelo přibližně 31 tisíc. Do kaluže pak stačí jen omylem šlápnout a fekální hmota putuje na botě až do domu. Nejprve se dostane na rohožku a poté vlastně i do celého prostoru, tedy pokud se zouváte až za dveřmi.

Riziko pro dospělé i malé děti

Výzkumníci prostřednictvím výše zmíněné studie (1) zjistili i to, že se fekálním bakteriím obzvláště daří v kobercových tkaninách. To může být znepokojující především v situaci, kdy máte malé batole, které k lezení používá i obě ruce – a ty si pak strká do pusy asi jako každé dítě. Jaká učinit preventivní opatření? Odborníci doporučují sundávat si boty před vchodem do domu, čímž se expozice bakterií v obytném prostoru dá výrazně snížit. Klíčový je samozřejmě i častý úklid dezinfekčními prostředky.

Zdroje: (1) www.journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1420326X231153566







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat