Interiérové barvy v propadlišti dějin

Doma by to zase chtělo vymalovat? Monotónní šedá, sterilní bílá i výrazné červená už je pasé. Tyto barvy padly do interiérové nemilosti!

Přemýšlíte o nějaké větší rekonstrukci nebo jen drobné změně interiéru? To se možná neobejde bez malování. Je pravda, že změna stávající barvy může dát celému prostoru zcela nový vzhled. Ovšem kvůli ní místnost může působit i poněkud zastarale. Stejně jako ostatní designové trendy, i barvy podléhají aktuální módě. Jste-li tedy příznivcem moderních stylů, je třeba vybrat odstín, který po zaschnutí nebude vypadat starobyle a jaksi historicky. A to se vám v těchto případech může stát!

Šedé dávno odzvonilo

Posledních pár let byla šedá naprosto všude. Ovšem 50 odstínů šedi se v roce 2023 změnilo na 50 odstínů nudy. Tedy alespoň podle americké interiérové specialistky designu Tamarry Younis, která upozorňuje na to, že tento rok rozhodně není ve znamení šedé monotónnosti, ale protikladů a odvážného riskování (1). Něco ve smyslu zdánlivě nekombinovatelného? Přesně tak. Mix mátové s růžovou, modré s olivově zelenou nebo hnědé s oranžovou? To je to, oč tu běží!

Sbohem, sterilní bílá

Bílá je již od nepaměti symbolem čistoty a jakési sterilnosti (2). Nic proti ní, ovšem letos začne ze stěn hodně rychle mizet, předpovídá další bytová designérka Jessica Risko Smith. Stále více totiž tíhneme k zemitým tónům a bledá barva pro nás začíná být obyčejná. A to i přes veškeré její výhody, jako je například optické zvětšení prostoru, zvláště je-li jenom na stropě.

Moderní je i červená

Na jedné straně červená vzbuzuje vášeň a lásku, na té druhé zase nebezpečí, výstrahu i krev. Buď jak buď, nelze ji upřít nepřehlédnutelnou výraznost, která doslova uhodí do očí. A to je zřejmě ten problém. Doma, v našem bezpečném přístavu a soukromém osobním prostoru, toužíme po klidu. Nechceme být obklopeni rušivými elementy, chceme odpočívat v uklidňujícím interiéru, který plynule ladí, domnívá se výše jmenovaná designérka Jessica Risko (3).

Zdroje: (1) www.realsimple.com/outdated-paint-trends-7111739, (2) www.verywellmind.com/color-psychology-white-2795822, (3) www.verywellmind.com/color-psychology-white-2795822







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat