Jak dostat olej z oblečení

Nikdo vám nikdy nezaručí, že se u vaření, pečení nebo smažení neušpiníte. Jestli zrovna připravujete kupříkladu takové boloňské špagety, můžete skončit s ošklivými olejovými skvrnami, které se z oblečení nesundávají zrovna lehce. Zasáhněte včas!

Olejové skvrny na oblečení jsou zlem, protože se obtížně odstraňují a jsou téměř vždy zřetelně viditelné. Jestli okamžitě nepodniknete kroky k jejich vymazání, zjistíte, že časem ztmavnou a někdy se trvale zafixují. Jak se proti tomu dá bojovat?

Jak dostat olej z oblečení?

A je to tu, máte olejovou skvrnu. Nejdřív je třeba si uvědomit, že téměř všechny oleje nebo tuky jsou při pokojové teplotě tuhé nebo polotuhé a přebytek lze jemně odsát pomocí hedvábného papíru nebo papírového ručníku. Proto ihned sáhněte po jednom či druhém a snažte se do papíru nebo utěrky dostat co nejvíc tuku.

Vhodný čas na ocet

Po použití papírové utěrky k odstranění přebytečné mastnoty naneste na skvrnu jedlou sodu a nechte ji 24 hodin působit. Po uplynutí této lhůty „nadělení“ poprašte jednou sodou a vykartáčujte kartáčkem s jemnými štětinami (postačí starý zubní kartáček). Následně použijte ocet zředěný vodou (1 : 1). Nechte aspoň 15 minut působit, opláchněte teplou vodou a oblečení hoďte do pračky.

Můžete také použít kousek křídy, protože právě ona má stejný účinek jako jedlá soda – přitáhne k sobě olej z látky. Návod je opět velmi jednoduchý. Skvrnu nejprve vysušte papírovou utěrkou a až poté ji potřete kouskem křídy. Hadřík potřísněný olejem co nejdříve vyperte.

Prostředek na mytí nádobí? I ten se hodí

Stejně jako se prostředek na mytí nádobí používá k odstranění silné mastnoty z použitých hrnců a pánví, pár kapek lze aplikovat i na olejové skvrny z tkanin. K uvolnění olejové skvrny použijte zředěný prostředek a teplou vodu. Do tohoto roztoku asi tak na pět minut namočte, co potřebujete, v závěru vlákna látky potřísněné olejem o sebe jemně vydrhněte. K zapracování saponátu do skvrny pak lze opět použít starý zubní kartáček. Oblečení vyperte. Pokud je olejová skvrna po vyprání stále viditelná, proces opakujte. Textil ovšem nedávejte do sušičky, dokud nebude po všem. Sušička může olej ve vláknu látky trvale zafixovat.

Zdroje: www.organicfacts.net, www.southernliving.com






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat