Čištění venkovních polštářů už nemusí být horor

Dejte sbohem zaprášeným, špinavým a někdy i plesnivý polštářům, které na vaší terase nevyvolávají dojem pohodlí, ale spíš odporu. Vystačíte si s běžnými prostředky pro domácnost!

S příchodem léta se všichni, kdo mohou, přesouvají ven. Obsazené jsou nejen terasy, ale i balkony a pergoly, které vybízejí k příjemnému posezení. Abyste udrželi váš venkovní prostor ve špičkovém stavu, je důležité každý rok vyčistit zaprášené a špinavé polštáře, jež se přes zimu schovávaly po garážích, půdách nebo zahradních domcích. S pár domácími potřebami a hodinou vašeho odpoledne budou tyto venkovní polštáře vypadat jako nové. Jen si pro jejich znovuzrození vyberte slunečný den (aby každý polštář mohl rychle uschnout).

Co budete potřebovat?

Některé outdoorové látky jsou již potaženy voděodolnou úpravou, což situaci trochu usnadňuje, nicméně i ta se časem může opotřebovat. V každém případě platí, že co druh látky, to odlišná péče. Před aplikací jakéhokoli spreje na ochranu tkanin či čisticího prostředku kontrolujte doporučení výrobce. Poté si připravte hadici na vodu (s rozprašovací tryskou), kbelík, houbu na mytí, tekutý prací prostředek, štětinový kartáč, boraxový prášek, sprej na ochranu tkanin a případně i tlakovou myčku (volitelná položka).

Příprava vlastní čisticí směsi

Vyberte si nejčistší pracovní prostor (jako je příjezdová cesta nebo veranda). Pomocí trysky na zahradní hadici důkladně navlhčete každý polštář. Do prázdného kbelíku přidejte 3 polévkové lžíce tekutého pracího prostředku a ½ šálku boraxového prášku (k dostání v lékárnách či drogeriích) a naplňte vodou. Za asistence kuchyňské houby naneste na každý polštář velké množství směsi tohoto čisticího prostředku a zaměstnejte kartáč s tvrdými štětinami. Drhněte, dokud směs nebude napěněná.

Sušení na slunci je rychlé a efektivní

Po důkladném vydrhnutí nechte polštáře (stále pokryté pěnovou směsí mycího prostředku) pět minut odpočívat. To umožňuje boraxovému prášku dělat svou práci. Následně polštáře ještě jednou rychle vydrhněte a poté opláchněte rozprašovací tryskou. (Pokud však hledáte účinnější způsob, jak odstranit skvrny, zkuste místo zahradní hadice použít tlakovou myčku.) Ujistěte se, že je veškerá pěna pryč.

Rukama nebo ručníkem vymačkejte přebytečnou vodu z tkanin a postavte polštáře na slunce, aby důkladně uschly. Jakmile po vodě není ani památka, nastříkejte na všechny strany každého polštáře prostředek na ochranu látky a nechte ještě jednou uschnout. To zajistí, že se za celou sezonu nesetkáte se skvrnami a plísněmi.

Zdroje: www.southernliving.com, www.housebeautiful.com






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat