Zbavte se plísně v koupelně

Žádná domácnost před ní není v bezpečí: plíseň. Teplé a vlhké klima v koupelně nabízí především ideální živnou půdu pro plísňové spory. Jakmile se rozšíří, je těžké se jí zbavit. Ale není to nemožné.

Plísně v koupelně většinou neškodí, pokud nemáte oslabený imunitní systém nebo netrpíte alergií. Špatná zpráva je: Spáry s ní rozhodně nevypadají dobře. Pokud s tím nic neuděláte, můžete si být jisti, že plíseň ovládne celou místnost a bude vydávat zatuchlý zápach. Velké zamořené plochy navíc ohrožují zdraví. V každém případě se nevyhnete odstranění plísní a zabránění opětovnému napadení. Co tedy pomáhá proti plísním?

Ocet

Ocet je osvědčený domácí prostředek, který dokáže pomoci v mnoha situacích. Účinně bojuje proti plísním – ale ne se sporami samotnými. To znamená, že povrch zředěným octem odstraníte, ale pokud už se do silikonu zažrala, nemáte šanci.

Denaturovaný líh

Jedná se o levnou verzi pití alkoholu, která se však nehodí ke konzumaci – ale k (dočasnému) boji s plísní na všech površích ano. Alkohol je nejlepší nanést na postižená místa hadrem a vtírat, dokud nevyblednou. Z dlouhodobého hlediska se však skvrny vrátí.

Peroxid vodíku

A také peroxid vodíku lze použít k odstranění plísňových skvrn. Naředěný roztok (stačí tři procenta) naneste na postižená místa a nechte 30 minut působit. Peroxid vodíku zajistí nejen vybělení skvrn, ale přispívá i k odumírání hub ve spárách.

Jak zabránit plísním v koupelně

Abyste si ani nemuseli lámat hlavu s tím, jak nejlépe odstranit plíseň v koupelně, můžete podniknout preventivní opatření:

Pravidelně větrejte

Protože především teplé a vlhké klima v koupelně prospívá plísním, musíte místnost větrat několikrát denně – zejména však po koupání nebo sprchování. Místo pouhého vyklápění okna byste jej měli na pět až deset minut zcela otevřít, protože pravidelné větrání je prokazatelně nejefektivnější a nejekonomičtější. I když se ten den neosprchujete, je nutné ji vyvětrat, protože vlhké ručníky také rozvádějí vodní páru v koupelně.

Nechte dveře zavřené

V mnoha domácnostech se po sprchování nechávají dveře koupelny dokořán, aby se vlhkost rychle vyhnala z místnosti. To sice funguje, ale rozprostře se po celém zbytku bytu. Pokud se navíc musíte potýkat s plísní i na dalších místech (například oknech), tato varianta rozhodně není dobrou volbou. Při větrání koupelny je tedy lepší nechat dveře zavřené.

Vytápějte koupelnu

Vzhledem k tomu, že vlhký vzduch kondenzuje obzvláště rychle na chladných místech, měla by být místnost neustále vytápěna, zejména na podzim a v zimě. Neznamená to, že byste měli radiátor nastavit na nejvyšší stupeň, ale spíše to, že v koupelně by měla být vždy teplota mezi 21 a 23 stupni Celsia. Teplý vzduch totiž dokáže lépe absorbovat vlhkost – ale jen tehdy, když se dostane na všechna místa. Z tohoto důvodu by radiátory měly být vždy volně stojící.

Roztáhněte sprchový závěs

Mnoho lidí má ve zvyku zatahovat závěs po sprchování – to umožňuje velmi pomalé schnutí a poskytuje dokonalou živnou půdu pro plísně. Aby se k ní spory nepřichytily, měl by být závěs vždy roztažený, dokud neuschne. Většinu modelů je dnes navíc možné prát v pračce, takže materiál můžete čas od času vyčistit. 

Vysušte zdi

Vzhledem k tomu, že plíseň se v koupelně šíří především mezi dlaždicemi, přesněji řečeno na spárách, měli byste stěny po sprchování utřít – dlaždice tak rychleji vyschnou a na spárách se bude shromažďovat méně vlhkosti. I když se to může zdát otravné, pokud k tomu použijete sprchovou stěrku, nezabere to ani pět minut. 

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC145304/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat