Plíseň v domácnosti je skutečně nebezpečná

Nejdřív miniaturní flíček a zakrátko skvrna „jako blázen“. I takhle se „chová“ plíseň, která se dokáže rozšířit v rekordně krátkém čase. Jak na ni reaguje vaše zdraví? Bolesti hlavy a záněty oční rohovky jsou asi tím nejmenším!

Podivný zatuchlý zápach i skvrny, co se zvětšují doslova před očima. I takto se projevují plísně, které představují skutečně závažný problém. Že okolo vás určitě nejsou? Myslet si to samozřejmě můžete. Otázkou však je, zda je tomu opravdu tak.

Co jsou tito nepřátelé vlastně zač?

Zjednodušeně řečeno – plíseň je druh hub, který roste všude, tedy venku i ve vnitřních prostorách. Skládá se z nepatrné vícebuněčné struktury, takzvané hyfy. Kdybyste se na plíseň podívali pod mikroskopem, dost možná by vám připomínala strom s dlouhými větvemi, který nemůže ublížit, ani kdyby chtěl. Realita je však jiná, protože na konci těch zmíněných „větví“ se produkují plísňové spory, což jsou hlavní rozmnožovací útvary. Pokud přistanou na správném povrchu, třeba takovém, kde je větší vlhkost, vyrostou znovu a započnou další reprodukční cyklus, čímž se šíří rychlostí blesku. Špatné je, že spory bývají skutečně miniaturní, proto se dostanou kamkoli. Do domácnosti mohou „přilétnout“ okny, větracími šachtami nebo klimatizací. Zvenku si je klidně přinesete na oděvu, nebo se o to postará váš domácí mazlíček, kterému ulpí na kožichu (1). Pokud se jim u vás zalíbí, je to předzvěst katastrofy.

Nějak divně se mi dýchá!

Plíseň nepoškozuje jenom majetek, ale i zdraví. Za tu vůbec nejnebezpečnější se považuje ta černá, která může mít i tmavě zelenou barvu. Příznaky expozice jsou podobné jako u alergických reakcí, tudíž zahrnují kašel, zhoršené dýchání, rýmu, bolesti hlavy, ustavičné kýchání a slzení očí. Lidem, kteří už alergií či astmatem trpí, se kvůli plísním výrazně zhoršují příznaky. Pokud je jim člověk vystaven delší dobu, může se u něj projevit také orgánová mykóza, zápal plic, zánět kožní rohovky nebo rozsáhlá kožní choroba. V každém případě je tedy nutné plíseň okamžitě zlikvidovat, a to vlastními silami a komerčními přípravky, nebo s pomocí odborníka. Tady není času nazbyt! Pokud tedy doma uvidíte na zdech malé skvrny, jednejte dřív, než bude pozdě (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4667360/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5955038/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:44
139 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:42

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat