Přehoz přes postel z pohledu odborníka

Ať zavítáte do jakéhokoli centra nábytku, vidíte precizně ustlané postele přikryté přehozem. Působí nadýchaně, upraveně a komfortně. Ale o tom, zda tenhle kus látky skutečně potřebujete, odborníci pochybují. Jsou to zbytečně vyhozené peníze?

Hnědý, krémový, modrý, červený, vzorovaný, z mikrovlákna či třeba z plyše. Přehoz přes postel se řadí mezi lůžkoviny. Má být ochranou ložního prádla a plní i estetickou funkci. Pod ním není tak vidět, že jste si ráno se stlaním postelí nedali záležet. Přehoz lze snadno prát a sušit a myšlenka je taková, že slouží jako bariéra mezi vámi a vaší přikrývkou. Ale skutečně do něj musíte chtě nechtě investovat?

Skutečné důvody, proč přehoz přes postel (ne)pořídit

Tom Ryan z americké neziskové charitativní organizace National Sleep Foundation tvrdí (1), že když je čas vyprat prádlo, svrchní prostěradla vám mohou ušetřit praní přikrývky pokaždé, když postel převlékáte. Sám však uznává, že vše je samozřejmě věcí osobních preferencí.

„Pokud se vám líbí vzhled vrstvené postele, přehoz jí dodá pěkný vizuální nádech, jenže zbytečně se v něm množí bakterie a roztoči,“ objasňuje odborník s tím, že už po týdnu používání se v přehozu ukrývá 25 000krát více bakterií než na klice u koupelnových dveří. Z tohoto důvodu by se přehoz měl pravidelně prát – minimálně jednou za sedm až deset dní. Koneckonců, kupovat si ho vůbec nemusíte. „Před několika lety jsem přehoz přestal používat a oceňuji jednoduchost své postele,“ dodává Tom Ryan a přidává další fakta (2).

Jak je to nečistotami?

Zaprvé, ustlání postele vám nezabere skoro téměř žádný čas – stačí vyskočit a rozložit peřinu. Zadruhé, pakliže přehoz na posteli necháváte i přes noc, nemáte pocit, že se zamotáváte do látky navíc. A co se týče tvrzení, že se na nezakrytou postel víc práší, skutečnost je taková, že povlečení a peřiny stejně prát musíte, toho vás žádný přehoz neušetří. Záleží tedy pouze na vás, čemu dáte přednost.

To zvažte před prvním nákupem

Přehoz však i přes všechna výše uvedená negativa patří mezi variabilní dekorace, které ložnici dodávají osobitost a kreativitu a zároveň mohou skrýt nedokonalosti. Jestli se pro něj rozhodnete, nejprve zjistěte, jaká je velikost vaší postele. Přehoz by měl být dostatečně velký a ideálně vyrobený z voděodolného a hypoalergenního materiálu. Preferujete-li snadnou údržbu, zkontrolujte, zda je přehoz vhodný k praní v pračce, abyste ušetřili čas a úsilí.

Zdroje: (1) www.sleepfoundation.org/about-us/tom-ryan, (2) www.sleepfoundation.org/how-sleep-works/sleep-facts-statistics, názor autora - zbytek článku







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat