Známky toho, že byste měli vyměnit své polštáře

Trávíme celou noc s hlavou na polštářích, takže je klíčové, aby polštáře, slovensky vankúše, byly pohodlné a čisté. Poznáte, kdy je vyměnit? Na tyhle signály si dejte pozor.

Každou noc se na polštářích hromadí spousta srsti domácích mazlíčků, lupů a prachu. Tento prach může přitahovat roztoče a další alergeny, což může mít negativní vliv na spánek. Jak polštáře stárnou, zároveň shromažďují spoustu tělesného tuku a potu, takže jsou páchnoucí a skvrnité. Také výplň v polštářích časem ztrácí svůj tvar a objem, což vede k horší podpoře hlavy a krku.

Známky, že potřebujete nové polštáře

Kdy polštáře vyhodit? Pokud zaznamenáte, že jsou ploché, hrudkovité, zdeformované, nepohodlné a zažloutlé, zvažte, co s nimi. Péřové nebo prachové polštáře vydrží nejdéle ze všech (až tři roky), a to díky tomu, že je lze snadno znovu načechrat a vyčistit rychlým, ale šetrným průchodem pračkou a sušičkou.

Polštáře se spodním okrajem nebo polyesterové polštáře

Polyesterové vankúše jsou bohužel jedny z nejméně odolných polštářů, u nichž se zhruba po roce snižuje jejich kvalita. Je tomu tak kvůli jejich levné výplni, která při opakovaném používání špatně drží. Z tohoto důvodu je mějte pouze v oblastech, kde se nebudou pravidelně používat, například v pokojích pro hosty.

Polštáře z paměťové pěny

Polštáře z paměťové pěny je potřeba každé dva až tři roky vyměnit. Pěna v nich se může časem rozpadnout a stlačit, což opět vede k menší podpoře hlavy a krku. A pěnové výplně, stejně jako ostatní výplně polštářů, se spojují s prachem a alergeny.

Mikroperličky/gelové polštářky

Tyto hypoalergenní polštáře vydrží zhruba dva roky, neboť ani jejich perličková výplň není věčná. Nemějte s nimi slitování.

Jak o polštáře pečovat

Životnost polštářů lze prodloužit tím, že o ně budete dobře pečovat. Používejte zipový chránič, jež funguje jako bariéra zabraňující nadměrnému hromadění tělesného tuku, potu, pachů a vlhkosti. Polštáře pravidelně načechrávejte, aby si udržely tvar. Skvrny a rozlité tekutiny okamžitě ošetřete. Předejdete tak dlouhodobému zabarvení nebo zápachu.

Zdroje: www.thespruce.com/how-often-should-you-replace-pillows-8357368, názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat