Vylaďte interiér domova pro pohodovou psychiku

Dobré náladě přejí květiny, vaše preferované barvy, sluneční paprsky i lampičky s tlumeným světlem. Naopak ji sabotuje nepořádek, který drží mozek v neustálé vystresované pohotovosti.

Domov není jen místem, kde prožíváme nejintimnější okamžiky svého života, bývá i klíčem k našemu duševnímu zdraví a psychické harmonii. Stačí ho jen lehce vyladit! Pokud nevíte, jak na to, pak jste tu správně.

Budiž světlo!

Je pravdou, že závěsy mají svůj účel i praktické opodstatnění, ale na druhou stranu vám mohou krást optimismus. Je prokázáno (1) že s větším množstvím přirozeného světla jsou obyvatelé vnitřních prostor šťastnější a klidnější. Jakmile sluníčko zapadne, přichází na řadu osvětlení umělé, které by mělo být tlumené, ideálně s nádechem žluté až oranžové. I tímto způsobem lze podpořit pocit relaxace, stejně jako kreativitu (2).

Květin není nikdy dost

Orchidej, aloe vera, rýmovník, dracéna, fíkus, juka nebo kaktus? Pro ně se místo přece vždycky najde. Pokojové rostliny mají kromě těch dekoračních i jiné výhody, jako například snížení stresu, únavy a negativity, lepší soustředění i podporu v rychlejším hojení ran (3). Dle názoru těch nejpovolanějších, tedy předních psychologů, je to tím, že lidé se vyvíjeli obklopeni zelení, proto mají v podvědomí zakořeněnou myšlenku, že zelená je nejlepší barvou pro existenci.

Zaměřeno na barvy

Abyste se doma cítili tak dobře, jak to jen jde, vyberte si barvy, které vám dělají radost. Volba je pochopitelně individuální, protože každý preferuje jiné odstíny. Každopádně tu platí, že ty jasné a teplé stimulují energii, zatímco chladné působí uklidňujícím dojmem (4).

Trocha úklidu neuškodí

„Nepořádek ztěžuje relaxaci, a to jak fyzicky, tak psychicky. Neustále totiž signalizuje našemu mozku, že máme něco na práci,“ podotýká americká psycholožka Sherrie Bourg (5). V kostce řečeno – neuspořádaný chaos panující v jednotlivých místnostech vám pořádně zabrnká na nervy. Když už budete v tom uklízení, nezapomeňte si vytvořit i malý prostor na wellness aktivity, které vám otevřou možnosti sebepéče, doporučuje tato žena, jejíž specializací je nastolení duševního klidu.

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0360132322005509?via%3Dihub, (2) www.onlinemba.unc.edu/news/how-lighting-affects-productivity/, (3) www.uts.edu.au/sites/default/files/indoor_plant_brochure_2014.pdf, (4) www.mhanational.org/surroundings/color-psychology-explained#:~:text=Bright%2C%20warm%20colors%20(reds%2C,like%20bedrooms%20or%20even%20bathrooms., (5) www.psychologytoday.com/intl/blog/high-octane-women/201203/why-mess-causes-stress-8-reasons-8-remedies






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 roku 2024 bude pro Berany plný energie a příležitostí. Vaše vládnoucí planeta Mars vám dodá dostatek odvahy a sebedůvěry ke zvládnutí výzev, které vás čekají v pracovním i osobním životě.Tento týden se můžete tě&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat