Octomilky. 9 způsobů, jak se jich účinně zbavit

Zapomenete vynést koš či probrat ovoce na míse a jsou tady. Obtěžují vás a zbavit se jich není jednoduché. Řeč je o octomilkách. Poradíme vám, jak se jim vyhnout, a pokud už je máte doma, jak se jich zbavit.

Co jsou zač?

Octomilky (Drosophila) jsou nazývané ovocnými, banánovými či vinnými muškami. Někteří lidé si myslí, že se z hnijícího ovoce prostě vylíhnou. Tak to ale není, ty první nám do bytu prostě přiletí. Další generace už si svým chováním vychováme doma sami. Nejsou jako ostatní hmyz, nepřiletí a zase neodletí. Prostě jakmile je jednou máte doma, usídlí se tam a nikam neodejdou.

Jsou „velké“ jen pár milimetrů, ale dokážou létat na velké vzdálenosti a mají vynikající čich. Mají červené oči a existují různé barevné varianty, od světle žluté až po černou. Octomilky nakladou do ovoce spousty vajíček, ze kterých se po pár dnech vylíhnou další mušky.

Čím se živí

Octomilky milují vše sladké, přezrálé ovoce, které začne hnít a kvasit. Jakmile někde necháte banán, hroznové víno či citron, budou tam. Stejně tak je přiláká připravované domácí víno, mošty a pivo.
Lákavá představa, že jíte ovoce s nakladenými vajíčky, to určitě není. Octomilky však většinou milují ovoce, které je v takovém stavu, že už jej většinou vyhodíte.

Jak na ně?

Jedinou ochranou je prevence. Především dbejte na čistotu.

1. Ovoce nenechávejte volně, ale skladujte je v lednici.
2. Odpadkový koš s organickými zbytky ihned vyneste.
3. Pozor na šťávy na koši, pod ním či na víku. I to stačí, aby se vám v kuchyni octomilky usídlily.
4. Pozor také na koláče s ovocem. I ty jsou pro octomilky velkým lákadlem.
5. Nedopité víno, mošt či ovocné šťávy dejte ihned do lednice.
6. Pravidelně čistěte kuchyňský odpad.

Nebezpečí přenosu nemocí

I přesto, že mohou octomilky přenášet kvasinky, bakterie a plísně i na jiné potraviny, po kterých se pohybují, nejsou zdraví nebezpečné. Jen velmi, ale opravdu velmi otravné.

Máme je doma, co teď?

Existuje mnoho rad a návodů, jak se jich zbavit. Jedni tvrdí, že jsou 100% účinné, jiní jsou k těmto „babským radám“ skeptičtí. Vyzkoušejte je a uvidíte, která vám pomůže se nezvaných návštěvníků zbavit.

1. Hřebíček – prý nemají octomilky jeho vůni rády. Pokud jej dáte na různá místa vaší kuchyně, octomilky by to mělo vypudit.
2. Utopte je – dejte na stůl sklenici s červeným vínem či octem, octomilky to přiláká a za chvíli se jich tam bude „koupat“ pěkné hejno.
3. Nejrůznější chemické prostředky a lapače či spreje, které seženete v obchodě.
4. Nástrahy – dejte do uřezané plastové láhve přezrálé ovoce a zalijte trochou vody. Neprodyšně překryjte papírem či potravinovou fólií. Do ní udělejte vidličkou či nožem malinké dírky. Mušky tam vletí a nedostanou se ven. Pokud pak s nádobou zatočíte, mušky se ve vodě utopí. Pro zvýšení efektu přilepte na misku samolepicí pásek na hubení octomilek.
5. Vyčistěte odpady – neuvěříte, kolik jich bydlí v odpadu. Použijte klasického „krtka“.
6. Vysavač – ač může znít tato metoda legračně, je účinná. Zapněte vysavač v místě s největším výskytem octomilek a prostě nevysajte. Nezbavíte se jich najednou všech, ale jejich počet se takto dá výrazně zredukovat.

Síť v oknech vám moc nepomohou. Octomilky jsou tak malinké, že je nezastaví. Musely by být opravdu velmi husté. Takže nezbývá než se snažit, abyste jim doma neposkytly nic, co jim chutná. Jen tak se tito nevítaní návštěvníci u vás doma neusídlí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat