Kompletní průvodce: Letní grilování, to není jen maso na roštu!

Grilování nemusí být jen vepřové či kuřecí maso. Škála surovin, které můžete dát na rošt je mnohem širší. Zkuste třeba grilovaný sýr, cuketu, lilek, banán či ananas.

Základem pro to, abyste si na grilovaném jídle pochutnali, je vybrat čerstvé a kvalitní suroviny. Vždy dejte přednost chlazeným masům před mraženými, místo směsí koření na grilování si vytvořte vlastní, třeba kombinací čerstvých bylinek.

Maso

Grilovat můžete prakticky všechny druhy mas - hovězí, vepřové, drůbeží, ryby a mořské plody, klobásy či burgery z mletého masa.

Vepřové maso - nebojte se na grilování použít i maso s kostí. Plátky z vepřové krkovice patří mezi nejšťavnatější kousky, kvůli tuku, kterým je prorostlá. Výtečně se hodí i žebírka, kotlety nebo bůček. Naopak libové kousky jsou po grilování suché. Nebojte se prorostlejších kousků, tuk se při grilování vypeče a maso pak zůstane šťavnaté. Nenechávejte maso na grilu příliš dlouho, vždy vyzkoušejte jeden kousek, zda není uvnitř krvavý, jinak přijde o šťávu.

Hovězí maso - vyžaduje více zkušenosti, aby se kvalitní maso neznehodnotilo. Na grilování jsou vhodné steaky z roštěné,  vysokého roštěnce nebo T-bone steaky (nevykoštěné roštěnky se svíčkovou). Pokud koupíte maso v celku, zbavte ho blan a pokrájejte přes vlákna na plátky silné 2-4 cm (u svíčkové 3-4cm). Aby se maso při grilování nezkoutilo, nařízněte okraje nožem. Abyste docílili vysokého steaku jako z titulní stránky kulinářského časopisu, ovažte steaky nití.

Drůbeží maso - neomezujte se jen na kuřecí křídla či stehna. Vyzkoušejte ugrilovat i polovinu kuřete (jste-li zruční, můžete ho předem i vykostit).

Ryby - na grilování se hodí především tučnější ryby jako makrela nebo pstruh. Chcete-li grilovat porcované filety, pak rybu nezbavujte kůže, která vám maso udrží pohromadě.

Gurmáni si pochutnají na steaku z jehněčího a kůzlečího masa, případně zvěřiny.
Jako předkrm nebo příloha se hodí opečené plátky bagety potřené česnekem.

Sýry

Při výběru sýrů na gril platí přísnější pravidla. Nejvhodnější jsou sýry tipu camembert, který má pevné okraje. Pokud chcete mít jistotu, že vám sýr nevyteče, položte ho na tácek či alobal. Pokud nechcete přemýšlet, kupte si Hermelín na grilování Pepa na gril. V balení je již koření a budete potřebovat jen olej a alobal. (Foto návod na přípravu grilovaného sýru najdete ve fotogalerii)

Ovoce a zelenina

V grilování ovoce a zeleniny skutečně záleží jen na vaší fantazii, co na rošt naskládate. Jediné pravidlo je, že pokud nebudete suroviny pokládat přímo na rošt, ale použijete grilovací tácek, tak nemíchejte ovoce se zeleninou dohromady, aby se nemíchaly jejich štávy. Samostatně nebo jako přílohu můžete použít kukuřičný klas, brambory (vcelku nebo na čtvrtky), cibuli, proužky papriky, kolečka okurky, cukety a lilku, nevyloupané stroužky česneku, cherry rajčata nebo půlená klasická rajčata, kloboučky hub.

Grilovaná ananasová kolečka potřená medem, plátky jablek, hrušek, půlené banány to vše může být sladkou tečkou za vaší grilovací hostinou.

Jak dlouho grilovat?

Hovězí a vepřové maso: 8-12 minut, chcete-li mít hovězí steaky krvavější, zkraťtě grilování na 4-6 minut
Drůbež
: stehna 20-30 minut, prsa a křídla 10-15 minut, celé kuře 60-90 minut
Ryby:
celé 20-30 minut, filety 10-15 minut

TIP Bety: Zahrajte si o 6 grilovacích balíčků s dochucovacími omáčkami, octy a dalšími produkty, které se vám hodí při přípravě marinád a omáček pro grilování.

Tipy, pro skvělé grilování

1. Experimentujte. Připravte si vlastní marinády - extra na maso, na zeleninu, na ryby, sýr. Tipy na ty, které jsme sami ozkoušeli, najdete níže.

2. Čerstvě mletý pepř a hrubá sůl. Tlučený nebo čerstvě mletý pepř má mnohem výraznější chuť než ten hotový, namletý z pytlíku. Místo jemné soli zvolte raději hrubozrnnou, která maso tolik nevysušuje.

3. Před grilováním rošt očistěte a potřete olejem.

4. Negrilujte příliš porcí najednou. Rošt by v jednu chvíli neměl být zakrytý z více jak 70 %.

5. Vytvořte si grilovací zóny. Například napravo si můžete vytvořit zónu pro prudké opékání, uprostřed asi 15 cm širokou plochu pro dopékání a suroviny, které vyžadují mírnější oheň. Nalevo pak můžete mít nové uhlíky, kde si dáte pomalu opékat ovoce.

6. Nepropichujte maso. Velmi častá chyba, ke které dochází při obracení masa a která vás připraví o většinu šťávy. Pro otáčení použijte raději kleště.

7. Nepoužívejte plechové nádobí. Maso by pak mohlo chutnat po kovu. Zvolte raději skleněné či keramické nádoby.

8. Bylinky v ohni. Těsně před tím, než maso či zeleninu sundáte z roštu, vhoďte na uhlíky snítek tymiánu, jakovce, nebo stroužek česneku, které maso v závěru ovoní.

9. Nespěchějte. Poté co maso sundáte z roštu, dejte mu ještě chvíli odpočinout - budou pak šťavnatější a křehčí.

10. Voda na hašení ohně. Připravte si PET lahev s vodou, do víčka udělejte pár dírek, a když vám začne odkapávat tuk z masa a gril hořet, nemusíte sundávat maso z grilu, jen pocákáte uhlíky vodou a grilujete dál.

Vyzkoušené marinády, omáčky a dipy

Grilované kotlety s domácí BBQ omáčkou (recept redaktorky Zory)
Ingredience: hrnek jablečného octa,1 hrnek kečupu, 3 lžíce tmavého hnědého cukru, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce třtinového sirupu nebo melasy,1 lžička soli, 1/2 lžičky drcených chilli papriček
Hotovou omáčku můžete použít jako marinádu nejlépe na vepřové maso a grilovat.

TIP Bety: Jablečný ocet se používá nejen jako základ dresinků a omáček, ale jeho účinky hrají značnou roli i při redukčních dietách, kdy se užívá jako pitná kúra. Kyseliny v něm obsažené navíc pomáhají v těle ničit toxiny a nezdravé bakterie.

Kečupová omáčka s křenem (recept redaktorky Petry)
Ingredience: 200 g jemného kečupu, 40 g strouhaného křenu, 1 lžička citronové šťávy a 1/2 lžičky worcesteru

Pikantní brusinková omáčka (recept grafika Honzy)
Ingredience: 250 g konzervované brusinkové omáčky, 1 lžička nastrouhané kůry z dobře omytého pomeranče, 1/4 hrnku pomerančové šťávy, 1 lžička mletého zázvoru, 1/2 lžičky mletého kardamomu, 1/4 lžičky mletého nového koření
Postup: Smíchejte brusinkovou omáčku, kůru a šťávu z pomeranče a koření. Směs uveďte pomalu do varu. Snížte teplotu a asi 2 minuty zvolna povařte. Podávejte k pečené krůtě, kuřeti nebo k vepřovému masu.

Ostrá omáčka (recept šéfredaktorky Evy)
Ingredience: 2 stroužky česneku, 2 lžíce octa 8%, 2 lžíce worcesterové omáčky, 1 hrneček sladkého kečupu, 1 lžička chilli koření, 1 cibule, sůl, mletý pepř dle chuti, roztlučený hřebíček, 500 ml vody
Postup: Do hrnce s vodou přidejte prolisovaný česnek, sladký kečup, worcesterovou omáčku, chilli koření, ocet, špetku hřebíčku, očištěnou, nadrobno nakrájenou cibuli, vařte asi 15 minut na mírném ohni. Hotovou omáčku dle chuti osolte, opepřete.
Omáčku podávejte k hotovému masu jako dip.

TIP Bety: Dětem místo pikantních omáček podávejte ke grilovaným masům a zelenině dětský kečup. Ten od Kand má snížený obsah cukru, více rajčat a neobsahuje konzervační látky. Děti si ho zamilují zvláště proto, že má v názvu slovní hříčku - místo kečup se jmenuje kepuč - což se dětem lépe vyslovuje.


Sladkokyselá omáčka (recept markeťačky Martiny)
Ingredience: 1 mladá cibulka, 3 lžíce ananasu (čerstvého nebo v konzervě), 4 lžíce medu (nejlépe květového), 4 lžíce sójové omáčky (světlé), 4 lžíce sherry, 2 lžíce sezamového oleje, 2 lžíce kečupu, 4 lžíce ovocného octa, 75 ml studené vody, 2 lžičky škrobu, trocha ananasové šťávy
Postup: Cibulku opláchněte a hlavičku nakrájejte na malé kroužky nebo proužky. Ananas nakrájejte na velmi drobné kousky. Škrob rozmíchejte ve studené vodě na jemnou kaši. Do hrnce si vložte med, sójovou omáčku, sherry, olej, ocet, kečup a vše dobře promíchejte. Do vzniklé směsi přidejte cibulku a ananas. Směs přiveďte do varu a zahustěte připraveným škrobem.

Křenová omáčka s brusinkami (recept redaktorky Lenky)
Ingredience: 3 lžíce čerstvě strouhaného křenu, 3 lžíce brusinkové zavařeniny, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce bílého jogurtu, strouhaná kůra z citronu, worcester, sůl, pepř
Postup: Smíchejte 3 lžíce čerstvě strouhaného křenu se 3 lžícemi brusinkové zavařeniny, 1 lžící citronové šťávy, 2 lžícemi bílého jogurtu, strouhanou kůrou z citronu a troškou worcesterské omáčky. Osolte a opepřete. Posypejte brusinkami.

TIP Bety: Vyzkoušejte brusinky Kand, které mají vyváženou chuť a obsahují velké množství brusinek. Pořídíte je za 29 Kč.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat