Jak na puberťáka

Neztratit důvěru dítěte v období, kdy vstupuje do puberty, bývá pro rodiče výzva. Co můžete udělat pro to, aby se vám dítě neodcizilo a váš vztah s ním se nijak významně nenarušil?

S příchodem puberty objevuje vaše dítě spousty nových aspektů života. Proměňuje se jeho společenské postavení, výrazně se obracejí jeho zájmy apod. Rodiče by však i nadále měli zůstat jeho opěrným bodem a zázemím. Lidmi, kteří ho podporují, ale zároveň se mu snaží ukázat, jakou cestou se dát, a u nichž vždy najde pochopení a lásku.

Co očekávat

Je pravděpodobné, že se ze strany svého pubertálního dítěte nesetkáte s velkým pochopením, budete-li se mu snažit radit a říkat, jakým směrem by se jeho život měl ubírat. Děti totiž začínají mít v tomto období mnohem vyšší nároky na osobní svobodu a také soukromí. Snažte se proto jeho odmítnutí nebrat osobně – váš potomek si prostě potřebuje vyzkoušet, co znamená nezávislost.

Nicméně to neznamená, že byste mu měli dát úplně neregulovaný prostor. Pořád máte v životě pubertálního dítěte velký vliv, a i když si to váš potomek nechce přiznat, potřebuje vás. Namísto přímých instrukcí však budete muset udílet rodičovské rady nenápadně. A jít příkladem. (Čtěte také: Rodiče lžou dětem častěji, než si uvědomují)

Chcete-li dítko naučit například konstruktivnímu dialogu, respektu, toleranci, ale třeba i zdravému životnímu stylu, ukažte mu, jak na to. Těžko vaše kázání o škodlivosti kouření padne na úrodnou půdu, když při něm budete zapalovat jednu cigaretu od druhé, respektu se pak dítě jen těžko naučí v rodinách, kde nemají jeho rodiče úctu jeden k druhému apod.


Snažíte se otěhotnět, kdy se vám to podaří?
Nechte si sestavit svůj osobní horoskop od astroložky Anny!

Co můžu udělat

Nástupu puberty svých dětí se rodiče obávají dílem právem, dílem zbytečně. Zkuste však dodržovat několik maličkostí – chce to sice hodně trpělivosti a zpočátku i úsilí, ale uvidíte, že vyplatí. Fungující vztah s vlastním potomkem je rozhodně odměnou, která stojí za to.

1. Rodinné večeře
Nemusíte zrovna servírovat tříchodové pokrmy, ale zkuste sehnat rodinu k jednomu stolu. Čas strávený pohromadě je příležitostí, jak rodinu stmelit. Vypněte televizi a probírejte, jak jste strávili den (nepočítejte s tím, že se váš potomek hned aktivně zapojí do debaty a neútočte na něj otázkami). Možná se pubertální dítko bude zpočátku vzpouzet, ale vytrvejte.

2. Přání dobré noci
Stanovte svému dítěti čas, kdy musí být v posteli (výjimky jsou povoleny, ale měly by být na vyžádání). Nerezignujte na rituál dávání „dobré noci“. Pravděpodobně už pubertální potomek neocení pusu na čelo, ale přání hezkého spánku ho jistě potěší (i když to nepřizná).

3. Trávení společného času
Požádejte svého potomka, aby vám pomohl s nákupem, s umytím auta, dívejte se s ním na jeho oblíbený seriál, upečte společně koláč... To vše jsou příležitosti k rozhovoru s dítětem. Výhodu může představovat také auto – když totiž řídíte, nemůžete udržovat s dítětem trvalý oční kontakt (ani ono s vámi), takže je pravděpodobné, že se mu o složitějších a nepříjemných věcech bude povídat lépe.

TIP Bety: Nevíte si rady s žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně

4. Ujišťování o lásce
Ačkoli se váš čerstvě pubertální potomek bude zpočátku vzpouzet, nerezignujte na projevy rodičovské lásky. Budete muset být asi o něco vynalézavější než dřív, kdy stačilo objetí, pomazlení a pusa. Jen si dejte pozor, aby v okolí nebyli jeho kamarádi, mohli byste dítě uvrhnout do trapné situace (jeho budovaná pozice nezávislého skorodospělého, která je zatím spíše přáním než skutečností, by mohla utržit ránu). Podporujte však dítě v jeho zájmech, chvalte ho, když se mu něco povede.

5. Zájem
Dávejte najevo zájem o pocity, názory a nápady dítěte. Nechte ho vyjevit jeho postoj, a pokud s ním nesouhlasíte, nijak ho nezesměšňujte, nesuďte a apriori neodmítejte. Spíš mu zkuste vysvětlit své názory. Uvidí-li váš potomek, že jsou pro vás jeho myšlenky důležité, nebude se je před vámi snažit skrývat.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat