Nebojujte se svou tchyní, naučte se s ní vycházet

18.03.2010 | Děti a rodina

Je jen málo témat, o nichž by se vyprávělo tolik historek a vtipů, než téma tchyně. Je to slovo s příměsí negativních emocí. Ale musíte prostě přijmout fakt, že je to matka vašeho partnera, a naučit se s ní vycházet. Poradíme vám, jak na to.

Na rozdíl od svého partnera si tchyni a tchána (sestru a ostatní příbuzné z partnerovy strany) nevybíráte. Nemůžete se jich jen tak zbavit, aniž byste se zbavila i partnera. I když s nimi netrávíte víkendy a vídáte se sotva na Vánoce, nezapomeňte, že právě tito lidé vašeho vyvoleného vychovali a předali mu všechny ty úžasné vlastnosti, pro které ho milujete. Samozřejmě se s nimi svezlo i těch pár špatných, ale s tím nic neuděláte. Na druhou stranu, teď jste vedle partnera nejdůležitější osobou vy a po jeho boku si musíte vybudovat pozici. Partnerova rodina vás nepřijme jen proto, že si pořídíte společné lože nebo že vám vyvolený navlékne prstýnek. Budování rodinných i mezilidských vztahů je běh na dlouhou trať a chce to obrovskou dávku trpělivosti a tolerance a špetku zdravé asertivity.

"V podstatě existují jen dva základní typy tchyní. Kterou z nich jste si vysloužila vy?"

Ukradla jste jí syna!

V prvním případě se jedná o ženu, která má pocit, že jste jí v podstatě syna „ukradla“ a že by se v její péči a bezmezné mateřské lásce cítil lépe než s vámi, navíc neumíte pořádně ani uvařit a na domácí práce si najímáte uklízečku. Vždy je ochotná kdykoliv přispěchat s radou nebo vám velice „taktně“ naznačit, že ty knedlíčky byly poněkud kluzké a oslizlé a maso k nim tvrdé. Ostentativně pak hodí svoji nedojedenou porci psovi a vy byste ji v tu chvíli nejraději umlátila pánvičkou. Opravdový boj začíná, když se vám narodí děti. To máte tento starostlivý typ tchyně neustále za zády nebo alespoň na telefonu a ze sluchátka se valí rady, jak správně přebalit, nakojit, uvařit a že ona to dělala tak, a ne jinak.

Ukažte tchyni, kde jsou hranice

Zde máte jedinou horkou kartu ve své ruce a tou je láska vašeho partnera. Partner by se měl postavit na vaši stranu, a dát tím taktně, ale jasně najevo, že nyní jste jeho partnerkou vy, a ne jeho matka. Pokud se k tomu váš drahý nemá a z nějakého důvodu matku poslouchá jako cvičený králíček, nebo se jí dokonce bojí, budete muset zvolit těžší kalibr a jít do boje sama. Tedy pokud nechcete „mamánka“ rovnou opustit. Dejte sokyni najevo, že ji respektujete, ráda si vyslechnete její rady a vážíte si toho, jak skvělého muže vychovala. Vymezte ale jasné hranice, do čeho mluvit může a do čeho jí už nic není.

Tchyni si na manžela rozhodně nestěžujte

Rozhodně odmítněte s matkou svého partnera probírat jeho bývalé ženy, lásky a milenky, a ani si tchyni nestěžujte na případné problémy ve vašem vztahu. Mohla by se „nedopatřením“ manželovi zmínit, že vám něco vadí a vězte, že by si historku pořádně okořenila. V konečném výsledku by se vaše, byť i dobře míněná výtka, obrátila proti vám se silou hurikánu.

"Nespoléhejte ale na to, že když přestřelíte a budete na jeho matku vřískat jako siréna, bude stát při vás."

Zvolte správnou strategii

Zkuste jeho matce občas zavolat první vy a zeptejte se jí na názor. Dáte jí tím najevo, že ji potřebujete, a ona se uklidní. Nikdy proti tchyni neštvěte děti, je to koneckonců jejich babička a ta je pro ně v mnoha ohledech nenahraditelná. Povídejte si s partnerem o tom, jaký vztah měl a má s rodiči a jak spolu dřív vycházeli. Může vám to hodně napovědět o tom, jak se k nim máte chovat vy. Partner by vás měl každopádně podpořit a podržet. Nespoléhejte ale na to, že když přestřelíte a budete na jeho matku vřískat jako siréna, bude stát při vás. Pokud máte s tchyní spor a nemůžete ho vyřešit sama elegantně z očí do očí, poproste partnera, aby s matkou promluvil. Ale dejte mu konkrétní požadavky i návrh řešení, proberte to s ním a svěřte se, co vám vadí. Poslechněte si jeho názor, třeba zjistíte, že jsou to malichernosti, nebo že jeho matka má na uklízení speciální obsesi a bude lepší najít ústupové řešení. Rozhodně ale platí, že partnerovi rodiče patří stejně jako on do vaší rodiny a že domluva je vždy lepší než vykopaná válečná sekera.

Druhá vám nekecá do života, ale ani nepomůže

Druhý typ tchyní jako by s vaší svatbou dospěl k názoru, že tedy teď konečně předala žezlo o starost nad synem někomu dalšímu a že pro ni nastal čas užívat si života. Surfuje na internetu jako divá a hledá si levné zájezdy do Benátek. O vaši rodinu nejeví žádný velký zájem a vnoučata vidí nejraději na fotografiích. Staví se občas na rychlou kávu, ostřížím zrakem zkontroluje uklizenou linku a vydrhnutou podlahu v koupelně, občas sice pronese nějakou tu jedovatou poznámku, ale jinak se vám do života neplete. Má svůj život a nehodlá si ho nikým a ničím kazit. Možná vám to tak zpočátku může vyhovovat, ale pro trvalé vztahy v širší rodině to ideální není. Někdy byste přece jen uvítala, kdyby o se o váš rodinný život více zajímala, kdyby občas pomohla s vnoučaty, abyste mohli jít s partnerem do kina, nebo aby vám poradila ve věcech, které ovládá ona, a vy ne.

Naučte se, jak na ni

Zkuste se opět domluvit s partnerem, zda by maminku nepřesvědčil, aby si udělala pravidelnou návštěvu alespoň jednou za čtrnáct dní a zůstala déle než na jednoho turka. Kupte nějakou klasickou knížku pohádek a poproste babičku, aby dětem četla. Pokud jí děti/zvíře/domácnost svěřujete na delší čas, připravte všechno tak, aby se zbytečně nestresovala tím, že nemá klíč od dolního zámku, neví, kde se vypíná alarm, kde má kočka žrádlo a děti zimní čepice. Pokud vám vše klapne, věřte, že příště přijde ráda pomoci zas a vy se více sblížíte.

I tchyně je jen člověk

A jen malá poznámka na závěr. I matky našich partnerů jsou z jiné generace, než byly tchyně v době, kdy byly mladými manželkami ony, a tak se i jejich pohled na mnoho věcí změnil. Mnoho tchyní už zná pravidla, která by se měla respektovat, a i ony se snaží vyjít s osobou, kterou si jejich syn vybral a kterou miluje. Pokud tedy dáte jeho matce najevo, že se máte rádi a že to s jejím synáčkem myslíte vážně, že se na vás může spolehnout partner i ona sama, rozhodně tím vzájemným vztahům pomůžete. Neřešte proto malichernosti a buďte tolerantní, upřímná a ve výtkách konkrétní a slušná. Tchyně to rozhodně ocení.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:45
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat