Obavy těhotných, které klidně hoďte za hlavu

Jen málo věcí je v životě ženy tak přirozených jako těhotenství. A přesto je to v dnešní době skoro věda. Není divu, že si tohle období nejen užíváme, ale bojujeme i s obavami, jež se týkají našeho nenarozeného miminka.

Čeho se obáváme nejčastěji? A proč si vlastně tolik vrásek dělat nemusíme?

Co když potratím?

Bohužel se občas stává, že některé těhotenství skončí samovolným potratem. K drtivé většině případů dojde v prvních 12 týdnech gravidity a důvodem bývají například genetické abnormality. A ty neovlivníte. Proto byste se neměla zbytečně stresovat, zvláště když byste měla být v co největší pohodě. Snížit riziko potratu nicméně můžete zdravým životním stylem (žádné cigarety, alkohol apod.) a udržováním zdravé hmotnosti.

Co když porodím dítě s vývojovou vadou?

Vývojové vady se objevují asi u 4 procent těhotenství. Což ovšem znamená, že 96 % skončí šťastně! Navíc drtivá většina z nich se dá odhalit během vyšetření ultrazvukem, takže je možné najít optimální řešení včas.

Co když se uhodím do břicha a ublížím miminku?

Upřímně – to by musela být neskutečná rána. Jinak je skoro nemožné takto miminku ublížit. Je ve vašem břichu dokonale chráněno.

Co když porodím předčasně?

Není úplně možné odhadnout, která žena čelí zvýšenému riziku předčasného porodu (pokud není kvůli nějakému zdravotnímu problému v rizikové skupině, v takovém případě k ní ale lékaři přistupují od počátku těhotenství odpovědně). Pokud vše probíhá podle plánu a žena je zdravá, je předčasný porod málo pravděpodobný (i když ne nemožný). Nicméně díky medicínskému pokroku dnes lékaři dokáží zachránit i velmi brzy narozená miminka.

Co když bude porod průšvih?

Ženy se v souvislosti s porodem obávají řady věcí – že nestihnou včas dojet do porodnice, že to bude nesnesitelně bolet, že při tlačení dojde k úniku stolice… Jsou to sice oprávněné obavy, ale snadno řešitelné. Drtivá většina stihne v pohodě do porodnice dojet (a spousta přijede vlastně spíše brzy), bolest se dá zvládnout s pomocí dýchacích technik nebo lékařů (epidural, léky). A co se týče úniku stolice – pokud nechcete nebo nestihnete klystýr, nejspíš se to stane. A je to naprosto přirozená věc, kterou lékaři i sestry viděli aspoň stokrát, takže se nemusíte cítit trapně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat