Problémy, které nejvíc řešíte při nástupu dítěte do školy

01.10.2015 | Děti a rodina

Udělali jsme si průzkum, na který nám odpovědělo 200 maminek. Odpovídaly nám na otázky týkající se nástupu jejich dítěte do školy. Hlavním tématem bylo, co pro ně a pro jejich ratolesti bylo při nástupu do školy nejtěžší. Některé odpovědi nás překvapily.

Co je nejtěžší pro rodiče?

1. Nejhorší je skloubit práci a vyzvedávání dětí

To byla nejčastější odpověď a musíme dát za pravdu. Některé družiny mají omezenou pracovní dobu, jindy zasahují také nové kroužky a přesun dítěte na ně. Řešením pro některé může být paní na hlídání, jiným pomohou babičky, ale maminky přesto vyčítají, že s dítětem nejsou ony.

2. Je obtížné pochopit jiný školní systém

A to pravděpodobně řešili i naši rodiče. Jde o to, že se postupy ve škole neustále vyvíjí. V současnosti se propagují inovátorské a moderní metody, které se nám rodičům možná nelíbí, ale na děti mají pozitivní vliv. Zkuste si vzít do ruky nové knížky pro první čtení a pochopíte: mají velmi krátká jednoslabičná slova, jsou psaná pouze velkými písmeny, děti se nezadrhávají a postupně přejdou na plynulé čtení.

3. Obáváme se, jak bude dítě prospívat

Je to naprosto přirozené. Všichni rodiče mají radost, pokud dítě nosí jedničky a škola mu jde sama od sebe. Ale podle posledních průzkumů je zřejmé, že děti, které se odmalička musí snažit, jsou lépe připraveny na pozdější život a umí se víc prosadit.

4. Zvládnout všechno zařídit

Ještě o prázdninách jste koupili tašku, penál a nějaké to vybavení. První den vás ale čekají další nákupy – školní sešity, učebnice, výtvarné potřeby. Ideální je, když se dá všechno pořídit na jednom místě.

Co je nejtěžší pro děti?
1. Ranní vstávání

Jednoznačně se rodiče shodli, že ranní buzení je pro jejich děti často největší problém. Nechce se jim vstávat, připravovat se, ani nikam chodit. Do školky se dalo omluvit, sem tam trošku přetáhnout, ale školní zvonění je nemilosrdné. Ještě horší pak je, když během týdne se jim vstávat nechce a o víkendu už v šest straší a budí vás… i s tímhle se nám několik maminek svěřilo.

2. Změna režimu

Tu mají děti nejmíň v lásce. V nové škole si musí zvykat na nové kamarády, nové učitele, nové postupy. Vše je přesně načasované, zvonění, učení, psaní, čtení, počítání – to je k tomu ještě jako bonus. Dobrá zpráva je, že je to jenom přechodné. Brzy si zvyknou, skamarádí se, učení je začne bavit.

3. Domácí úkoly

Jen málo dětí se doma chce věnovat školním povinnostem. Po několikahodinovém sezení v lavici si chtějí pohrát, s kamarády venku kopnout do balónu, projet se na kole nebo jen být s rodiči. Školní úkoly většinou dětem vadí, nejen v první třídě.

Další samostatnou kapitolou jsou kroužky a jejich počet právě v útlém školním věku. 59 % maminek odpovědělo, že kroužky by měly být maximálně dva. Bylo pro vás důležité, aby dítě mělo čas také samo na sebe a na svoje samostatné hraní. Hodně však záleží i na charakteru dítěte, extrovertům nebude vadit chození na kroužky každý den, introverti budou toužit po vlastním klidu.

Co bylo nejtěžší při nástupu vašich dětí do školy pro vás? Co jste nejvíc řešili a jak to dopadlo?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:01
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat