Uklizená domácnost plná dětí? Jde to i bez stresu

Zatímco dříve si člověk po úklidu několik dní užíval čisťounkou domácnost a uklízel vlastně i pro radost, přijdou-li děti, situace se mění. Uklízíte, protože musíte. A nijak extra dlouho čistota a pořádek také nevydrží.

Na druhou stranu (a mnozí z vás to zažívají v každodenním životě) mít děti zdaleka neznamená mít doma nepořádek a špínu! To vůbec ne. Jen se občas pořádek udržuje o něco složitěji.

A aby se vám uklízelo snáz (a rychleji, což je u dětí dost důležitý aspekt), máme pro vás pár tipů.

Uklízíme všichni

Tedy nejen maminka nebo tatínek. Ale i děti. Nemyslete, že pomoc malých ručiček neoceníte. V závislosti na věku dokáží například uklidit hračky, otřít prach, vytřít podlahu... Není samozřejmě účelem zahltit děti povinnostmi a domácími pracemi. Ale podílet se na domácnosti by měly.

Využijte úložné prostory

Tak dobře, není to zrovna úklid v pravém slova smyslu, ale když se k vám například ohlásí návštěva a vy víte, že nemáte šanci před jejím příchodem vyžehlit a složit ten koš prádla, oceníte, když prostě otevřete skříň/úložný prostor pod postelí/kumbálek a koš tam ukryjete. Návštěvy do podobných prostor nikdy nenakukují, tak proč toho nevyužít.

Buďte připraveni na vše

Umazat se dá opravdu všechno. A vším možným (i nemožným). To je také zjištění, které vám děti vnesou do života. Je tedy dobré mít v zásobě čisticí prostředek na všechny alternativy (případně se vyplatí schopnosti rychlé improvizace – ano, i dětské vlhčené ubrousky se osvědčí na spoustu šmuh a špíny). Krém na boty vkusně naaranžovaný dětskými prstíky na zdi? Lízátko nalepené na závěsech? Je dobré mít při ruce něco, co napraví alespoň největší škody (a předejde zdviženému obočí paní tchyně).

Nebojte se zbavovat se věcí

Ať už se jedná o oblečení nebo hračky apod., jakmile z nich dítě vyroste, prodejte je nebo darujte někomu, kdo je využije. Nebudete hromadit věci do zásoby, jež zbytečně zabírají místo ve skříních apod. I když plánujete třeba další dítě, nemá cenu nechávat si celou výbavičku (navíc to nemusí být podruhé holka nebo kluk). Čím méně věcí vám bude doma zabírat místo, tím snazší v nich bude udržet pořádek.

Hospodařte s časem

Uklízet, nebo se věnovat dětem? Drtivá většina maminek (a je to tak dobře) si vybere druhou z možností. A věci k úklidu se pěkně kupí (protože i mámy potřebují někdy například spát). Zkuste tedy využívat časové úseky, které nejsou na první pohled až tak patrné. Například zatímco se vaše dítko cachtá ve vaničce, vy můžete poklidit koupelnu (pořád na potomka dáváte pozor, ale i uklízíte). Když jí, stihnete umýt sporák a kuchyňskou linku (za předpokladu, že nemusíte dítě ještě krmit). A tak by se dalo pokračovat dále. Nemusíte uklízet třeba dvě hodiny v kuse. Využívejte chvíle, kdy je dítě zaměstnané něčím jiným.

Pořádek není to hlavní

Občas se prostě nedá všude a ve všem udržovat dokonalý řád. No a co. Důležitější je vytřít na podlaze vylitý džus než například srovnat manželovy košile do komínků. Zkrátka soustřeďte se na sanaci nejhorších a akutních škod. Rozházené hračky můžete uklidit později, o čokoládovém jogurtu na gauči už se to říct nedá... Zkrátka není nutné se z trochy nepořádku hned hroutit!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat