Těhulky, pozor! Elektronické cigarety škodí v těhotenství ještě víc než tabák

Některé silné kuřačky se cigaret nevzdají ani v těhotenství, třebaže tím značně ohrožují zdraví svého nenarozeného dítěte. Jenže ty, které klasický tabák vymění za elektronickou cigaretu, škodí plodu ještě víc. Tvrdí to přední newyorský genetik, podle něhož látky obsažené v elektronických cigaretách působí dítěti ještě větší problémy než zplodiny z tabáku.

„Elektronické cigarety v těhotenství poškozují nenarozené dítě tak, že později v životě má problémy s učením, pamětí, koordinací, chováním a plodností,“ tvrdí profesorka Judith Zelikoffová z New York University.

Při výzkumech s laboratorními zvířaty prokázala, že látky obsažené v elektronických cigaretách působí změny v aktivitě 2 630 genů.

„Byli jsme v šoku. Ale co si lidé vůbec neuvědomují, je, že i elektronické cigarety bez nikotinu uvolňují do par zplodiny,“ tvrdí profesorka Zelikoffová.

„Musíme lidi informovat o rizicích. Hlavním výsledkem našeho výzkumu je, že elektronické cigarety musejí být dále testovány pro zdravotní bezpečnost. Tady se totiž běžně myslí, že elektronické cigarety jsou pro těhotné ženy a malé děti bezpečné, ale to nemůžeme tvrdit,“ dodala Zelikoffová v rozhovoru pro New York Daily News.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Salátová mísa s quinoou

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:29
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:26
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:21

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat