Proč by otcové nikdy neměli komentovat postavu svých dcer?

Otcové můžou svými komentáři směřovanými k postavě svých dcer napáchat obrovské škody na sebevědomí mladých žen. Podle amerických psychologů mají totiž poznámky otců týkající se tvaru dceřiny postavy největší vliv na to, jak pak dívka vnímá a hodnotí samu sebe. Samozřejmě ironické a urážlivé poznámky zanechávají hluboké jizvy na duši, které ústí v těžké poruchy příjmu potravy a vedou k poškozenému vnímání vlastního těla. Kritika otců také zvyšuje riziko obezity u ženy později v dospělosti.

„Ženy, které si v sobě nosí komentáře rodičů týkající se jejich postavy a hmotnosti, jsou v dospělosti mnohem častěji obézní,“ tvrdí profesor Brian Wansink z Cornellovy univerzity. Podle něj mají ale otcovy poznámky ještě větší sílu a vliv než ty matčiny.

„Pokud vás trápí hmotnost vašeho dítěte, vyhněte se vždy kritice či omezování v jídle. Místo toho jej podporujte ve zdravějším životním stylu a chování, poskytněte mu více svobody v rozhodování o sobě a zdravější varianty stravování mu přibližte jako lákavější a vhodnější,“ radí profesor Wansink.

Komentování postavy vyvolává u dětí i dospělých psychologický stres. Jenže ten v těle vyvolává sekreci takových hormonů, které nutí mozek konzumovat víc a hlavně komfortní – nezdravé a kaloricky příliš bohaté – potraviny.

„Zjištění, že máte nadváhu, je samo o sobě docela stresující, bohužel psychologický stres, který tohle zjištění vyvolá, zhorší šanci, že se začnete chovat zdravěji. Je to začarovaný kruh,“ dodává obezitolog doktor Eric Robinson z University of Liverpool.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat