Rodičovské fráze, které si raději nechte za zuby

Říká se, že slova jsou ty nejsilnější zbraně. Často si ale uvědomujeme, že mohou zranit a poznamenat na celý život. A o dětech to platí dvojnásob.

Jako rodiče chceme pro své potomky to nejlepší, chráníme je před vším, co by je mohlo ohrozit a před všemi, kteří by jim chtěli ublížit. Ovšem někdy jim ublížíme i my sami. Ne ze zlého úmyslu, ale protože nám prostě občas „rupnou“ nervy a my řekneme něco, o čem jsme si předsevzali, že před dítětem nikdy nevypustíme z úst.

Ostatně kdo z nás si ze svého dětství nenese nějakou tu „křivdu“, kterou na něm „spáchali“ rodiče?

Kterých frází bychom se měli vyvarovat především?

„Já se kvůli tobě musel/a všeho vzdát!“

Jednak to není pravda a jednak se to předpokládá. Jste rodič, máte děti. To je jasné, že některé aspekty ve vašem životě musely (třeba jen na čas) ustoupit do pozadí!

„To mám velkou radost, že se ti to tak povedlo, nechápu, proč to nejde pokaždé!“

Děti nejsou stroje, a tak mají ve svých „výkonech“ občas nějaké ty výkyvy. Copak vy jste vždy neomylní a dokonalí?

„Já se nezlobím, jsem jen hrozně zklamaný/á.“

Jestli chcete vyvolat v dítěti kaskádu výčitek svědomí, že ublížilo svému milovanému rodiči, použijte tuto nebo podobnou frázi. Bude ho to bolet ještě hodně dlouho (ovšem černé svědomí byste měli mít spíš vy – že jste něco takového řekli).

„To už zase jíš? Vždyť se na sebe podívej, jak vypadáš!“

Poruchy příjmu potravy začínají i mnohem nevinnějšími poznámkami („Koukám, že ses nám přes léto trochu zakulatila!“ „Já už bych si na tvém místě nepřidávala...“). Výroky dotýkající se postavy/váhy dítěte volte vždy velmi citlivě (nebo vůbec, pokud nemá vaše dítě potíže s obezitou).

„Okamžitě přestaň brečet!“

Případně ještě „lepší“ obdoba tohoto výroku: „Jestli hned nepřestaneš, jednu ti vrazím, abys měl/a proč brečet.“ Už jste někdy zkoušeli zastavit pláč na povel? Uvědomte si, že pláč je přirozeným projevem emocí, dítě nemá, jak jinak je projevit.

Zdroj: https://www.redbookmag.com/life/mom-kids/advice/g3649/things-you-should-never-say-to-children/, https://www.parents.com/parenting/better-parenting/advice/10-things-you-should-never-say-to-your-kids/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat