Jak je to s plodností uměle počatých synů?

Belgičtí experti na umělé oplození a plodnost mají nemilou zprávu pro ty muže, kteří mají snížený počet spermií v ejakulátu a rozhodnou se počít dítě s pomocí umělého oplodnění. Jejich potomek bude mít totiž snížený počet spermií v ejakulátu také. Ačkoli není přesně stanoveno, jakou formou se tato vlastnost dědí, podle expertů z Bruselu se z otců na syny skutečně přenáší.

Prokázáno to přitom bylo při nitrocyptolasmatickém vsunutí spermie (metoda ICSI), kdy se DNA spermie injekcí umístí přímo do cytoplasmy k jádru vajíčka. Takto počatí muži mají také snížený počet spermií v ejakulátu a sníženou pohyblivost spermií.

Vědci z Bruselu vyšetřili čtyřiapadesát mladíků počatých metodou injekčního vpravení spermie do cytoplasmy vajíčka v letech 1992 až 1996. Srovnáním s mladíky jejich věku, kteří byli počati přirozeně, vyšlo najevo, že mají výrazně nižší počet spermií v ejakulátu a také nižší pohyblivost.

„Muži počatí metodou ICSI mají třikrát častěji koncentraci spermií v ejakulátu nižší než patnáct milionů na mililitr,“ tvrdí vědci z Vrije Universiteit v Bruselu.

„Tyto výsledky nejsou neočekávané. Než je zákrok proveden, budoucí rodiče vždy upozorníme, že jejich synové můžou neplodnost zdědit a budou mít stejné sperma jako otcové,“ tvrdí profesor Andre Van Steirteghem z Bruselu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat