Kojení a hubnutí: Jak to jde spolu dohromady

Po porodu vám zůstala nějaká ta kila navíc a přemýšlíte, jak se jich zbavit? Nejste si úplně jistá, jestli vůbec můžete držet dietu, když kojíte? Poradíme vám, jak na to!

Dobrá zpráva na začátek – kojení samo o sobě spaluje kalorie. Proto některé ženy po porodu rychle zhubnou, aniž by se nějak zvlášť snažily. Denně díky němu spálíte okolo 500 až 800 kalorií. Jenže co si budeme namlouvat, většině z nás to stačit nebude.

Jak hubnout, aniž bychom ublížily sobě nebo našemu děťátko, kterému prostřednictvím mateřského mléka dodáváme všechny potřebné živiny?

Nespěchejte na sebe

Začít s hubnutím hned po porodu je pro většinu z nás nejen nemožné, ale také bychom si nemusely tak docela prospět. Přibližně první dva měsíce proto pusťte nějaké diety z hlavy. Stejně na ně nebudete mít ani čas, ani pomyšlení!

Pozor při výběru

Ačkoli na internetu najdete spoustu návodů na rychlé shození přebytečných kilogramů, vyhýbejte se jim, co to půjde. Drastické diety si nyní nemůžete dovolit (ostatně zkoušet byste je neměla, ani když nekojíte). Jednak hrozí, že své tělo připravíte o důležité živiny, jednak začne vaše tělo „spalovat“ svaly a vodu, nikoli tuky.

Spěchejte pomalu

Jistě, některé celebrity jsou na své původní váze třeba měsíc po porodu, ale pamatujte, že ty mají osobní trenéry, chůvy, paní v domácnosti… Vy si spíš připravte dlouhodobější plán na hubnutí. Žádná dvě kila za dva dny, ale maximálně dvě kila za týden! A ani to se vám často nepovede. Proč? Mohou za to především hormonální změny v těle, které souvisejí s porodem a kojením, ale také se stresem, který drtivá většina z nás po porodu zažívá (a pamatujte, že dokud kojíte, nesete si váhu navíc také v prsou). Takže tomu všemu dejte čas.

Jezte každé tři hodiny

Tak jako má vaše miminko jakýsi „krmný režim“, tak byste ho měla mít i vy. A tady platí staré známé pravidlo jíst každé tři hodiny. Nesmíte se rozhodně odbývat! Během kojení potřebujete dostatek energie a sil, abyste všechno zvládla. Denně byste měla přijmout nejméně 1800 kalorií! A na hladovění zapomeňte úplně – ohrožujete jím nejen sebe, ale i své dítě. Naopak pravidelná strava a zdravé svačinky vám zajistí, že budete mít dostatek energie i důležitých živin. A navíc se vyhnete vlčímu hladu, během něhož spořádáte, co najdete.

Svačinky po ruce

A když už jsme zmínili svačinky – pár oříšků, jablko nebo mrkev můžete chroupat třeba během kojení! Většinou stejně sedíte a nemůžete se moc hnout nebo dělat něco jiného. Tak proč toho nevyužít ke zdravé svačině!

Vybírejte si, co jíte

Je jasné, že v době kojení je nezbytné přemýšlet nad tím, co si nakládáte na talíř. Na jaké živiny byste se měla zaměřit především? Konzumujte potraviny bohaté na vápník, železo, bílkoviny a vitaminy všech skupin. Skvěle vám poslouží ovoce (například jablka nebo citrusy) a zelenina (především listová, ale také rajčata a papriky nebo mrkev), mléčné produkty, vejce, libová masa, oříšky, semena, luštěniny (pokud tedy nevadí miminku).

Naopak se vyhýbejte polotovarům, přidaným cukrům, sladidlům, tučným pokrmům, velkému množství soli, konzervantům, ale také kofeinu.

Zapisujte si

Zkuste si vést jakýsi „hubnoucí deníček“. Zapisujte si, kolik vážíte, co jíte… Nejenže vás to více donutí své předsevzetí dodržet, ale navíc uvidíte, jak hubnutí postupuje, zjistíte, co je třeba zlepšit, a každý úspěch vám bude motivací do dalších dnů.

Nezapomínejte na pohyb

Pokud najdete čas a sílu „vpašovat“ do svého nabitého rozvrhu nějakou formu pohybu, udělejte to. I kdyby to měly být dřepy u kuchyňské linky nebo vyběhnuté schody do druhého patra. I takové úspěchy se počítají! A jak bude miminko růst, najdete více času i na sebe a nějaký ten sport (nebo prostě na víc dřepů v kuchyni).

Snažte se co nejvíc odpočívat

Je to sice rada z kategorie „dobrá rada nad zlato“, ale jen málokterá novopečená maminka má tolik času na odpočinek, kolik by si přála. Přesto se nevzdávejte. Spěte, kdykoli to bude možné, klidně si dopřejte – jako vaše miminko – „šlofíčka“ po obědě. Únava a stres totiž často vedou k přejídání a bývají komplikací při hubnutí. Tak na to pamatujte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat