Ženy, které si během těhotenství nehlídají váhu, ohrožují své dítě

Často vás v jiném stavu honí mlsná? Ano, to je naprosto normální, přesto byste se v Otesánka měnit neměla. Pokud totiž přiberete až moc, vaše dítě může mít v budoucnu nejen cukrovku, ale i potíže se srdcem!

Vždycky se říkalo, že v radostném očekávání by se mělo jíst za dva. Z nejnovějších lékařských statistik vyplývá, že ačkoli je tato rada „úplně mimo“, stále více žen si ji bere k srdci. Tedy bohužel. Ostatně, potvrdil to i nedávný britský výzkum, z něhož vyplynulo, že téměř polovina gravidních dnes čelí nadváze. Jak velký je to problém? To si možná ani neumíte představit.

Jídlo jako hrozba. A pěkně velká

Poznatky čínské studie uskutečněné Pekingskou univerzitou, jež byly publikovány v magazínu Diabetologia Journal, přinášejí námět k zamyšlení. V závěrečné tiskové zprávě onoho vědeckého počinu byste se dočetli, že dámy, které během devítiměsíčního čekání na potomka naberou až příliš mnoho kilogramů, vystavují své potomky výrazně vyššímu riziku diabetu druhého typu. To ale není jediné nebezpečí, které visí ve vzduchu!

Hrozba plného talíře a obřích porcí

Rozsáhlého průzkumu se zúčastnilo celkem 900 žen v různých stadiích gravidity. Odborníci zkoumali jejich stravovací návyky a bedlivě zkoumali, jak dotyčné přibírají na váze. Pokus však rozhodně neskončil porodem respondentek. Vzhledem k tomu, že vědci nechtěli nic ponechat náhodě, dlouhá léta pozorovali zdraví a celkovou kondici drobotiny, kterou účastnice studie přivedly na svět. Jak dopadl souhrn nashromážděných dat? O nějakém optimismu nemohlo být ani řeč.

Když šok střídá překvapení

Ukázalo se totiž, že ratolesti, jejichž matka si v jiném stavu pořádně „dopřávala“, mají kolem sedmého roku života potíže nejen s inzulinovou rezistencí, ale i vysokým krevním tlakem, což jim v budoucnu může způsobit vážné srdeční potíže. Přestože specialisté z výše zmíněné univerzity připouštějí, že je třeba provést ještě další doplňující průzkumy, o souvislosti mezi těhotenskou nadváhou a kardiometabolickými rizikovými faktory u takto narozených dětí prý v žádném případě nepochybují. Pozor tedy na nezřízené chutě…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat