Věk otců ovlivňuje zdravotní rizika stejně jako věk matek

Medicína a společnost má dlouhodobě tendenci varovat před početím potomků v pokročilém věku především ženy. Jejich věk je často zmiňován jako rizikový faktor pro řadu zdravotních problémů u novorozence. Ale podle kalifornských odborníků je stejně tak nebezpečný vysoký věk muže. Ten sice produkuje spermie do konce života, to ale neznamená, že jsou kvalitní. Po pětatřicítce už se jejich kvalita sníží natolik, že je otcovství na pováženou.

Sami autoři ze Stanfordské univerzity přiznávají, že rizika zdravotních komplikací a potíží jsou v absolutním vyjádření nízká. Jenže muži neplodí stovky či tisíce potomků. Mají jedno, dvě a výjimečně více. A sázkou do loterie je, že právě na to jedno či dvě zrovna padne los nekvalitní spermie.

„Máme tendenci dívat se na mateřské faktory při posuzování rizik souvisejících s porodem. Ale tato studie dokazuje, že mít zdravé dítě je týmová hra obou partnerů a že věk otce přispívá ke zdraví dítěte také,“ tvrdí profesor Michael Eisenberg ze Stanford University.

Ačkoli po pětatřicítce věku otce vzroste riziko zdravotních potíží u dítěte slabě, po čtyřicítce a padesátce je nárůst mnohem výraznější. Podle genetiků každý rok věku znamená o dvě mutace v DNA spermií navíc.

„Největším překvapením tohoto výzkumu ale bylo, že existuje vztah mezi věkem otce a rizikem rozvoje diabetu během těhotenství u matky… Rizika související s pokročilým věkem otce by měla být součástí diskuse o plánování rodiny a reprodukčním zdraví,“ dodává profesor Eisenberg.

Výhra pro inteligenci?

Výzkumů, jež jsou zaměřené na vztah věku otce a zdraví jeho potomků, je poslední dobou celá řada. A občas se z nich člověk dozví i různé zajímavé informace. Tak například vědci přišli na to, že synové starších otců jsou chytřejší, ambicióznější a méně se trápí tím, jestli zapadnou do módních trendů a hlavního proudu své generace. Jinými slovy, čím je otec starší v době početí syna, tím je pravděpodobnější, že zplodí vědátora či počítačového maniaka, který moc nebude dbát na to, co má na sobě a jak vypadá.

Ačkoli není jasné, proč tento vztah – mezi věkem otce při početí a založením a inteligencí syna – existuje, je vědecky průkazný. A opírá se o sledování patnácti tisíc dvojčat.

„Náš výzkum naznačuje, že mít staršího otce může souviset s jistými výhodami. Víme už nějaký čas spíš o těch negativních důsledcích vysokého věku otců při početí dítěte, ale teď víme také to, že mít staršího otce může být výhodné s ohledem na vzdělání a kariéru,“ tvrdí doktorka Magdalena Janecková z Kings College London.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat