Šátkované děti jsou zdravější, inteligentnější a úspěšnější

Rodičovské nosítko na prsou nahrazuje tradičnější kočárek a umožňuje bezprostřední kontakt dítěte s rodičem. Jedinec, který první rok života stráví v tomto nosítku na hrudi, podobně jako klokaní mládě, je celkově zdravější, má vyšší IQ a je v životě úspěšnější než děti od narození přechovávané v kočárku a na postýlce.

Vyplývá to z dvacetiletého sledování několika set dětí z Kolumbie odchovaných touto klokaní metodou a metodou staršího typu bez nosítka. Děti často nošené na hrudi mají v dospělosti vyšší IQ a vydělávají více než ty, které nosítko nepoznaly v postnatálním vývoji vůbec.

Tito jedinci mají také méně potíží s chováním, jsou mírnější a nechybějí tolik ve škole – pokud jsou srovnáni s běžnou skupinou nevychovanou v nosítku.

„Výrazný, dlouhodobý, společenský a behaviorálně ochranný účinek se projeví i dvacet let po použití této metody. Pevně věříme, že je to vlivný, účinný a vědecky ověřený přístup, který může být použit ve všech rodinách a prostředích, a to i u lidí, kteří mají a nemají přístup ke zdravotní péči,“ uvedla doktorka Nathalie Charpaková z Bogoty, autorka výzkumu.

Nic není ztraceno!

Že svoje miminko vozíte především v kočárku a nemáte na něj nosítko? Pak neklesejte na mysli! Inteligenci můžete u dítěte podpořit i jinak. Na co byste se měli zaměřit?

1. Kojit ho

O přínosech dlouhodobého kojení snad už v dnešní době nikdo nemůže pochybovat. Některé ze studií nicméně naznačují, že kojené děti bývají oproti svým nekojeným vrstevníkům ve škole o něco chytřejší…

2. Servírovat mu zdravá jídla

Další z výzkumů pak potvrdil, že pokud rodiče dávají svému dítěti stravu, jež je bohatá na cukry a tuky, vývoji jeho mozku to dvakrát neprospívá. Naopak potraviny, jako je ovoce, zelenina, kvalitní bílkoviny či ryby mají efekt vysoce pozitivní!

3. Číst mu

Čtěte dětem už od útlého věku, později se jej snažte povzbuzovat k přemýšlení nad textem, který mu předčítáte (snažte se mu klást doplňující otázky, zkoušejte spolu vymyslet alternativní konec příběhu apod.). Budete tak rozvíjet jeho fantazii, jež je pro vývoj a myšlení dítěte velmi důležitá.

4. Vést jej k hudbě

Dříve bylo zvykem, že pokud to bylo jen trochu možné, bylo dítě vedeno k výuce hry na nějaký hudební nástroj. A jak se zdá, mělo to svá opodstatnění – některé studie totiž naznačují, že pokud se dítě brzy začne učit hrát, bude chytřejší než jeho vrstevníci.

5. Nadchnout ho pro pohyb

Také pohybová aktivita má podle vědců na mozek dítěte pozitivní vliv. Takže dohlédněte na to, aby mělo dostatek pohybu, který dnešním dětem tolik schází.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat