Jak vychovat dítě, které se ve světě neztratí?

Snad každý rodič touží po tom, aby jeho dítě bylo jednou v životě úspěšné. Máme se spolehnout jen na geny? Kdepak! Tomu, aby z vašeho potomka vyrostla sebevědomá a úspěšná osobnost, co se ve světě neztratí, můžete výrazně pomoci!

Jak vychovat úspěšné dítě?

Zajistěte mu bezpečný a pohodový domov

Šťastné dětství člověka předurčuje být šťastný i v dospělosti. Tak na to pamatujte! Svým dětem dávejte najevo, jak vám na nich záleží, jak jsou pro vás těmi nejdůležitějšími bytostmi na světě. Nebojte se projevit city!

Zapojte ho do domácnosti

Pokud po svém potomkovi nikdy nebudete vyžadovat žádnou pomoc v domácnosti, navykne si, že věci „se prostě nějak udělají“. A to není dobrý základ do života. Naopak když mu uložíte nějaké ty povinnosti, naučí se, že je třeba přiložit ruku k dílu, aby byly věci hotovy. A to je pro život důležitá lekce.

Naučte ho být společenským

Děti jsou bezprostřední a většina z nich nemá problémy se s ostatními rychle spřátelit. A to je dobře. Naučte ho ale nejen „zapadnout do kolektivu“, ale také to, jak se v něm chovat, Že je třeba brát ohledy na ostatní, naučit se rozpoznávat jejich pocity, nálady… Že je důležité druhým pomáhat, ale ne se nechat zneužívat.

Podporujte ho v dlouhodobých cílech

Tohle je trochu ošemetné. Na jednu stranu byste měli dítě podporovat, aby usilovalo o to, něčeho dosáhnout, na straně druhé byste na něj neměli vyvíjet nepřiměřený tlak. Často totiž mívají rodiče tak nesplnitelná očekávání, že dítě od jakýchkoli snah spíše odradí, případně jimi naruší vztah s vlastním potomkem. Raději tedy dítě povzbuzujte, než nuťte.

Učte ho počítat

Svět čísel a logiky je pro dětský mozek, respektive jeho vývoj, velmi důležitý. A tak mu ho představte co nejdřív. Neznamená to samozřejmě, že by váš potomek měl v šesti letech znát násobilku, ale spíš ho co nejdřív naučte počítat do deseti, na procházce počítejte auta, zkrátka si s čísly hrajte.

Čtěte mu

Podobně jako svět čísel, také svět jazyka je pro vývoj dítěte velmi důležitý. A tak si s ním od malička co nejvíc povídejte, čtěte mu, zpívejte mu písničky, pouštějte audio pohádky… Zkrátka mu ukažte krásy a zákonitosti našeho jazyka co nejdřív.

Najděte mu vhodný sport

Sport děti učí nejen to, co znamená vyhrávat, ale že v životě přijdou i prohry. A že je nutné oklepat se z nich a jít dál. Navíc by měl sport dítěti ukázat, co je fair play. A to je pro život důležitá výbava.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat