Jak můžete podpořit tvořivé myšlení u dětí

Děti někdy při vyjadřování nadmíru mávají rukama. Rodiče by jim v tom ale bránit neměli. Naopak podpora gestikulace je namístě. Zvyšuje totiž tvořivost jedince při myšlení a vyjadřování. Pomocí rukou totiž dítě lépe chápe vlastnosti různých věcí a snáze je předává posluchačům.

Průměrné dítě normálně používá gesta pro třináct objektů, ale pokud je v používání rukou při vyjadřování podporováno, začne používat až třiapadesát různých gest.

„Naše objevy jsou podstatné pro učitele i rodiče, výsledky našeho experimentálního výzkumu dokazují, že podpora dětí v pohybování rukama při myšlení a vyjadřování jim pomáhá odhalovat nové a originální myšlenky,“ tvrdí doktorka Elizabeth Kirková z University of York, která na výzkumu spolupracovala s doktorkou Carine Lewisovou z University of Hertfordshire.

O provázanosti vývoje pohyblivosti a zručnosti ruky a inteligenčních center v mozku vědí vědci už mnoho let. Ví se, že když začal být pračlověk zručný, začal se mu zvětšovat koncový mozek. A jak se mu zvětšoval koncový mozek, zvyšovala se zručnost. Inteligence a gestikulace tak spolu souvisejí evolučně a jedna ovlivňuje druhou.

Bude z něho génius?

Nejen podporou gestikulace můžete inteligenci svých dětí zvýšit. Jak?

Kojte je

Kojení má tolik pozitivních vlivů na vývoj a zdraví dítěte, že by to vydalo na samostatný článek. Studie McGill University v americkém Montrealu porovnala 14 tisíc dětí, které jejich matky kojily nejméně 6 měsíců (ale většinou déle), s jejich nekojenými vrstevníky a zjistila, že již v 6,5 letech mají tyto děti o 7,5 bodu vyšší IQ.

Podporujte je ve sportu

Nizozemští vědci zase zjistili, že věnuje-li se dítě pravidelné fyzické aktivitě, má v porovnání se svými vrstevníky bez jakéhokoli sportovního vyžití lepší známky. Sice už neříkají, jak intenzivní by ona fyzická aktivita měla být, nicméně nejspíš platí, že alespoň nějaká je lepší než žádná.

Dohlížejte na jejich stravu

Další z amerických studií se zaměřila na vztah výživy a inteligence u dětí. A potvrdila to, co všichni tak nějak tušili už dávno. Totiž že strava bohatá na cukry a tuky mozku rozhodně nesvědčí! Takže dbejte na to, aby mělo vaše dítko dostatečný přísun ovoce, zeleniny a ryb, zato jen velmi omezený přístup do fast foodu…

Podporujte je v hudbě

Tentokrát zamíříme pro inspiraci do Kanady – University of Toronto totiž provedla zajímavý výzkum. Skupinu dětí ve věku 6 až 11 let rozdělila na 3 části. První z nich začala chodit na kurzy hraní na hudební nástroj nebo zpívání, druhá do dramatického kroužku a třetí nechodila nikam. Po určité době přeměřili vědci všem dětem IQ a zjistili, že nejvíce se zvýšilo dětem chodícím do „hudebky“. Dramatické kroužky měly o něco nižší efekt. Takže pořiďte noty, případně nějaký nástroj a nadchněte potomka pro hudbu!

Čtěte jim

New York University také přispěla svou špetkou – ve své studii se zaměřila na vztah zvyšování IQ dětí a čtení. Vědci zjistili, že pokud je dítě mladší 4 let aktivním účastníkem četby (tedy ne že by samo četlo, ale rodiče mu čtou, podporují ho v přemýšlení nad textem, pokládání otázek, domýšlení příběhů apod.), může to pro něj znamenat až o 6 IQ bodů navíc oproti vrstevníkům, kterým se rodiče z tohoto hlediska nevěnují.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat