Otec vs. matka. Komu doma náleží víc povinností?

21.12.2018 | Děti a rodina

Dřívější rodinný model, kdy otec zajišťoval svoji rodinu a matka se starala o chod domácnosti, hospodářství a děti, je v dnešní době k vidění jen málokdy, nepočítáme-li období, kdy je žena na mateřské dovolené. Mnoho žen chce být nezávislých a hned po mateřské nastupuje do práce. Jak je to ale s rozdělením domácích povinností?

Jaké si to uděláš…

Samozřejmě, že všude naleznete mnoho doporučení, jak je nutné (a jedině funkční) nastolit řád okamžitě, tedy se domluvit s partnerem a bez výjimek plnit část svého plánu. Jenže v praxi to tak většinou nefunguje.

Uklízím, peru, žehlím…

Dnes je typické, že pracují oba rodiče a to často na plný úvazek. Podle průzkumů vodí děti do školy či školky ráno celých 89 % žen. Na nich je také často starost o přípravu snídaně a svačiny, ranní hygienu dětí, oblékání a odvoz. Po skončení pracovní doby jsou to také především ony, kdo dítě vyzvedává a rozváží po kroužcích. Mimo to ale často musí stihnout záležitosti kolem domácnosti – nakoupit, uvařit, uklidit, vyprat apod.

Kde je rovnováha?

Po desetiletí vývoje dnešního rodinného modelu, kdy jsou oba rodiče zaměstnaní, se ta mužská část příliš nezměnila. Naproti tomu v té ženské přibylo k tomu původnímu osm a půl hodiny práce navíc. To je fakt, který si muži často neuvědomují.

Náš dům, naše děti.

Ať je to jak chce, rodiči jsou oba partneři a podle toho by to mělo vypadat. Jistě, že každý si nemůže upravovat pracovní dobu tak, aby to vyhovovalo všem, ale je zde možnost jak se o starosti přicházejí s rodičovstvím podělit. Například tehdy, kdy žena vyzvedává děti ze školy, ale s úkoly a večerní hygienou pomáhá manžel.

Neměli by také zapomínat na to, že i domácnost, ve které bydlí, je společná. Není tedy důvod, proč by muž nemohl místo ženy umýt nádobí nebo vyluxovat koberec.

Radši sama

Nutno podotknout, že si na tento nerovnovážný systém rozdělení činností ženy už poměrně zvykly. Přesto, že často opakují, jak jim v domácnosti nikdo nepomůže, nenechají si na většinu věcí sáhnout. Raději si uklidí samy, k žehlení nikoho nepustí, co se týče dětí, raději je odvezou, než aby jely autobusem.

Na muže pak zbývají drobné opravy v domácnosti, venčení psa a starost o technickou kontrolu vozidel, které rodina vlastní. Naproti tomu mívají často delší pracovní dobu, než ženy. I jejich zaměstnání je většinou náročnější.

Sečteno podtrženo, máme to jako ženy nejspíše hektičtější a náročnější. Ale autorkami tohoto modelu jsme nejspíš my samotné. Možná, že by nám tatínci i rádi pomohli, kdyby dostali prostor.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat