Jak připravit staršího sourozence na příchod miminka

Jste těhotná, nebo plánujete druhé dítě? Přáním všech maminek jistě je, aby se děti měly rády a rozuměly si. Jak tedy včas podchytit jednotlivé okamžiky, aby starší sourozenec nežárlil a nepřipadal si jako na druhé koleji?

Druhé dítě na cestě? S přípravou na sourozence je ideální začít v čase, kdy vám je vidět bříško. Zapojte starší dítko do společného zpívání miminku, povídání si s ním, čtení příběhů nebo pohádek. Vhodné je nechat prvorozence, aby bříško jemně masíroval voňavými oleji či krémy a uvědomoval si tak zranitelnost a křehkost miminka. Kreativnější maminky mohou staršímu dovolit na bříško něco namalovat. Co třeba veselý obličej? Můžete použít šminky či jiné netoxické barvy určené k malování na tělo. Také se nechte umělecky nafotit, starší jistě bude mít pocit důležitosti, pokud se společně s maminkou objeví na fotografii, na které objímá nebo líbá její bříško.

Jak se bude jmenovat?

Až budete vybírat jméno pro svého potomka, nezapomeňte vzít v potaz i návrhy prvorozeného dítěte. Určitě bude mít k miminku vlídnější vztah, když si zamiluje jméno, které společně s rodiči vybralo.

Tulení, mazlení. Jak moc je důležité?

Hned po příchodu z porodnice se zaměřte na staršího sourozence, věnujte mu svůj čas a lásku, nešetřete objetím a pochvalami, jak je to šikovná velká sestřička nebo bráška. Zapojte do dalších aktivit se starším dítětem i tatínka. Pokud se mazlíte s miminkem, přizvěte vaše první dítko a mazlete se společně, vždy alespoň jednou denně si vyšetřete chvilku jen a jen pro prvorozeného. Může se jednat o společnou procházku, návštěva kina, nebo deskovou hru, čtení pohádek…

Fair play

„Vydrž, počkej, až přebalím, nakojím, uložím…“ Není divu, že se starší dítko špatně vyrovnává s pocitem, že je občas druhé v pořadí. Na to přece nebylo zvyklé. Zvažte proto, kdy je nezbytně nutné upřednostnit miminko, a zároveň nahlas zdůrazněte moment, kdy dáte přednost staršímu. Pokud miminko jen pobrekává, a vy potřebujete například učesat dcerku do školky, klidně mluvte na miminko se slovy, že teď musí počkat zase ono, protože se věnujete staršímu. Tak umožníte prvorozenému, aby se snáze vyrovnával s tím, že vaše pozornost občas bývá „střídavá“.

Péče o miminko

Zapojte starší dítko do společné péče o miminko. Určitě už zvládne podat plenku, navléct ponožky, natřít nového člena domácnosti olejíčkem, povozit kočárek a podobně. Zodpovědnost a důvěra se mu může zalíbit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat