Polovina rodičů má nejraději nejmladšího potomka, jen čtvrtina nejstaršího

Rodiče skutečně upřednostňují jednoho ze svých potomků. I když je to tabu, o němž se málokdy hovoří či píše, rodičovská role prostě není imunní vůči obyčejným lidským slabostem. Tedy potřebě upřednostňovat jedince určitých vlastností. A je jedno, že se jedná o vlastního potomka. Většina rodičů přitom dává přednost nejčastěji nejmladšímu dítěti.

Je jich více než polovina. Vyplývá to z průzkumu 1185 rodičů, z nichž jen šestadvacet procent dávalo přednost nejstaršímu potomkovi.

To jsem prostě celý já!

A důvod preference? Podobné názory, podobné vlastnosti, podobné postoje. Lidé prostě obecně vyhledávají u druhých podobnost. Platí pořekadlo, že rovný rovného si hledá. A i když se jedná o děti, rodiče nedokážou odolat pocitům větší náklonnosti k tomu potomkovi, s kterým si více rozumějí.

„Z rodičů, kteří mají odvahu přiznat, že mají raději jedno ze svých dětí, se jednačtyřicet procent doznalo k tomu, že je to prostě proto, že je jim toto dítě podobné a vidí v něm sebe,“ uvádí mluvčí webu Mumsnet, který průzkum provedl.

Když má rodič černé svědomí

Tři čtvrtiny rodičů se ale shodnou na jednom, upřednostňování jednoho potomka před ostatními je odporné a může dětem ublížit. Proto většina těch, kteří cítí různou náklonnost ke svým dětem, se tyto pocity snaží potlačovat a chovat k dětem rovnostářsky.

„Favorizování dětí je jedním z těch největších tabu a může provokovat k pocitům viny, takže je důležité říct, že tyto pocity větší náklonnosti k jednomu dítěti… jsou docela běžné a nemusejí být ničím hrozným. Toxické favorizování, kdy děti pociťují, že se k nim rodiče chovají neférově a každému měří jiným metrem, jsou ale zcela jiný problém… Je nezbytné, aby rodiče milovali všechny své děti a dávali jim najevo stejnou míru lásky,“ uvádí autorka průzkumu psycholožka Justine Roberts.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat