Sněz tu zeleninu! Jak vyzrát na vybíravé jazýčky našich potomů

25.10.2018 | Děti a rodina

Je vaše dítě častěji nemocné? Chybí mu vitaminy. Ptáte se, kde je má brát, když odmítá jíst zeleninu? Místo kárání ho motivujte!

Ať se to vezme z jakékoli strany, jedná se o nešťastnou skutečnost. Děti prostě nemají rády zeleninu. O tom vypovídá i jistý britský průzkum, podle něhož téměř třetina všech rodičů (28 %) svádí každodenní boj o to, aby jejich dítě snědlo alespoň kousek zeleniny. Každé páté britské dítě do dvou let věku pak zeleninu nikdy neochutnalo. Aspoň tak to uvádí deník Daily Mail. Také patříte k těm zoufalým, kteří svým dětem musí zeleninu vnucovat? Zkuste tyhle triky!

Nepřikazujte

Mezi velké chyby většiny rodičů patří výhružky. „Jestli tu brokolici nesníš, nepůjdeš od stolu!“ Tyhle příkazy dítě mohou otrávit ještě víc. Místo toho svého potomka zkuste povzbuzovat, aby ochutnal byť jen malý kousek okurky nebo rajčete. Za každý úspěch ho chvalte. A můžete také vyjednávat. „Máš nějaký nápad, čím bychom tě mohli odměnit za to, že sníš tu porci? Já navrhuji zajít odpoledne na hřiště.“ (Cokoli je lepší než jít na to silou autoritou.)

Projevte kreativitu

Nakrájené kolečko okurky dítko odmítá? Udělejte z něj klobouk vařenému vajíčku. Oči propůjčí hrášek. Nebo zeleninu nastylizujte do tvaru autíčka/panenky/medvídka či jiné oblíbené postavičky nebo hračky. Dobrým tipem je i mixování smoothies. K banánu přidejte třeba trochu špenátu a oběma vám nalijte sklenku. Dítě povzbudí, že se i vy chystáte ochutnat stejnou věc.

Zkuste namáčení

Mnoho dětí tvrdí, že nenávidí tohle a tamto. Zajímavé je, že jakmile se zatracovaný kousek (třeba mrkev) ponoří do něčeho mírně slaného, stane se oblíbenou svačinou. Proto zkuste různé druhy omáček a dresinků a proměňte to ve hru na potápění. Namočit, ponořit, vylovit, ochutnat.

Dostaňte děti do kuchyně

Děti se rády zabývají přípravou jídla. Pokud se zapojí do procesu a jsou jeho součástí od začátku do konce, je pravděpodobnější, že pokrm budou chtít jíst. Tak jim dejte šanci, nechte je vybrat podle barev i tvarů, ochotně jim nakrájejte, na co si ukážou – a nechce jim prostor pro urovnání zeleniny na talíř. Můžete jim u toho vyprávět i nějakou zajímavou pohádku.

Vytáhněte eso – oblíbená jídla

Zeleninu ne, ale pizzu ano? Naskládejte kousky zeleniny do tvaru pizzy a přestylizujte neoblíbené v zajímavé. Časem jistě přijdete i na další výtvory, které nejen že zaujmou, ale budou i chutnat.

Vytrvejte

Je jasné, že ze dne na den to nepůjde. Mějte s dítkem trpělivost, nekárejte ho, když bude z počátku odmítat něco, co nezná, nebo co mu nutí ve školce. Vybudujte si u něj důvěru tím, že může ochutnávat, ne vše striktně dojídat do posledního kousku.





Sledujte nás na sociálních sítích:

Tip na oběd

Více tipů

Krůtí maso na bylinkách

(6 hlasů)

Dušená vepřová krkovice

(4 hlasů)

Lilek v těstíčku

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat