Bude z něho čtenář? Aneb jak u dětí probudit lásku ke knihám

Patříte mezi milovníky knih a trochu se obáváte, že vaše dítě nebude v záplavě vší té elektroniky tak vášnivým čtenářem, jak byste si představovali? Pak v něm budete muset lásku ke knihám probudit. Jak?

Na začátek je třeba říct, že z některých děti – i přes snahu rodičů – žádní velcí čtenáři nevyrostou. Ale to neznamená, že byste se neměli snažit jim svět knih co nejvíc přiblížit! Čtení má na dítě a jeho vývoj tolik pozitivních vlivů (rozšiřuje slovní zásobu, podporuje kreativitu, fantazii, logické přemýšlení…), že by byla škoda nedat svým potomkům šanci, aby mu propadly.

Jak na to?

Čtěte jim

Tohle není nejspíš žádné překvapení. Dětem můžete číst prakticky ode dne, kdy přišly na svět (ne, to není nadsázka). A pokračovat byste v předčítání měli až do doby, kdy už samy umějí číst. Pohádka před spaním potěší ve dvou i v deseti letech. Rozšíří obzory a ještě spolehlivě uspí. To většinou televize nebo mobil neumí!

Berte je do knihovny

Chodíte do knihovny? Pak tuto šikovnou instituci nenavštěvujte sami, ale berte s sebou děti tak často, jak jen to bude možné. Ukažte jim svět knih, dovolte jim, aby si – tak jako maminka nebo tatínek – vybrali knížku i pro sebe. A nezapomeňte jim z knížky předčítat, pokud ještě samy neumějí číst. Kromě toho spousta knihoven pořádá nejrůznější akce pro děti – využijte jich!

Ptejte se

Když dočtete (nebo dočte vaše dítě) kapitolu, knížku, příběh, ptejte se ho na to, co se z knihy vlastně dovědělo. O čem příběh byl, jak se jim líbil, jaká byla jeho oblíbená postava… Nechejte děti o knížce co nejvíce mluvit! Nejenže prohloubíte jejich zájem o knihy, ale navíc povzbudíte jejich slovní zásobu a vypravěčské schopnosti. A ukážete jim, jak zajímavé knihy jsou!

Jděte příkladem

Jen těžko budete po dítěti chtít, aby si šlo číst, když vy sami nevezmete knížku do ruky. Neskrývejte před svými potomky čtenářskou vášeň. Namísto večera ve společnosti televizní obrazovky si každý můžete vzít svou oblíbenou knihu a číst si. Nebo si střídavě předčítejte nahlas. I tak se dají posílit rodinné vztahy a láska ke knihám!

Využijte technologie

V dnešní době již existují aplikace a programy, které podporují čtení u dětí. Zkuste se proto porozhlédnout na internetu, zda by se nějaká nelíbila právě vašemu potomkovi. Ačkoli jsou dnes počítače a mobilní telefony brány spíše jako konkurence knih, mohou se doplňovat. Tak proč toho nevyužít?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat