Proč by těhotné ženy nikdy neměly pít z plastových obalů?

Těhotné ženy by se měly vyhýbat plastovým obalům na potraviny a především pak na nápoje. Tedy hlavně lahvím a kelímkům, které jsou vyrobeny z umělé hmoty obsahující často bisfenol A. Tato chemická látka totiž potlačuje v mozku nenarozeného plodu aktivitu hormonů omezujících chuť k jídlu. Dítě matek s vysokou hladinou bisfenolu v krvi je pak velmi často obézní následkem přejídání.

„Když je dítě vystaveno účinkům bisfenolu A v děloze, je pak v životě necitlivé vůči hormonu, který je zodpovědný za omezování chuti k jídlu,“ tvrdí autoři z Ottawy.

„Naše objevy dokazují, že bisfenol A může podporovat obezitu u hlodavců změnou okruhů v hypotalamu v mozku, který reguluje stravovací chování a energetickou rovnováhu v organismu. Nízká hladina bisfenolu A působící na plod v děloze oddaluje vylučování leptinu v mozku myší po porodu, které si tak nevytvoří řádnou reakci na tento hormon,“ tvrdí profesor Alfonso Abizaid z Carletonovy univerzity v Ottawě.

Neurologické objevy prokázané při pokusech na myších jsou platné i pro mozek člověka, protože sledované okruhy v hypotalamu a funkce leptinu jsou u lidí i myší shodné.

Podle jiných studií bisfenol A souvisí s rakovinou, diabetem, poruchou pozornosti s hyperaktivitou a autismem. Látka je součástí mnoha plastů užívaných jako obaly potravin, ale nalézá se také v kosmetice a jiných výrobcích, z nichž proniká do lidského organismu.

Pozor na make-up

Další chemikálií, které by se měly těhotné ženy co nejvíce vyhýbat, jsou ftaláty. Jenže ty se často objevují i v kosmetice! Řada rtěnek a dalších kosmetických přípravků totiž obsahuje poměrně vysoké koncentrace ftalátů, které se dostávají do krevního řečiště matky a odtud také do vyvíjejícího se plodu. A u něj poškozují mozek. Studie z New Yorku odhaluje vztah mezi nižším IQ dítěte a líčidly, která matka v těhotenství používala.

Pokud byl plod vystaven v děloze dvěma druhům ftalátů, měl ve srovnání s průměrem o šest bodů nižší IQ ve věku sedmi let,“ tvrdí vědci z Columbia University v New Yorku. Podle nich se ftaláty dostaly do matčina těla z kosmetiky.

Vztah mezi účinky ftalátů z líčidel a nižším IQ zůstal silný, i když do analýzy výsledků byly započteny ostatní významné faktory jako inteligence matky a prostředí, v němž se dítě vyvíjí.

Ftaláty jsou změkčovadla umělých hmot. Tyto cyklické uhlovodíky narušují hormonální systém člověka a způsobují vážné zdravotní komplikace včetně neplodnosti. Podle newyorských vědců působí negativně také na mozek vyvíjejícího se plodu a snižují jeho inteligenci.

Vědci z New Yorku sledovali účinky čtyř druhů ftalátů a zjistili, že inteligenci plodu negativně ovlivňují především dva, které chemici znají pod zkratkami DnBP (di-n-butyl ftalát) a DiBP (diisobutyl ftalát). Vyskytují se také v rtěnkách, lacích na vlasy, lacích na nehty a některých mycích gelech. V lednu 2010 byly Evropskou agenturou pro chemické látky oba ftaláty zařazeny na seznam nebezpečných látek vzbuzujících mimořádné obavy pro autorizaci dle směrnice REACH. Vždy je lepší investovat do kosmetiky, která ftaláty neobsahuje.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat