Jak naučit děti jíst kapustu?

Milovníkům zdravé stravy není třeba představovat kapustu. Už jen nad tím slovem se jim začnou sbíhat sliny a budou jásat. Jeden z nejzdravějších druhů listové zeleniny je ale také jedním z nejméně oblíbených u dětí. I když konzumace kapusty je pro jejich zdraví velmi důležitá. Řada rodičů se snaží potomky přimět k pozření kapustových listů, jenže není dost důsledná. Vědci z Coventry prokázali ve svém experimentu, že stačí nutit děti jíst kapustu patnáct dní za sebou každý den. Šestnáctý den ji sní většina už bez problémů.

A tento návyk jim zůstane navždy. Takže i když pak kapusta každý den na talíři není, děti ji bez problému pozřou v ty dny, kdy se stane součástí jídelníčku rodiny.

V dokumentu televize BBC Terrific Scientific ve spolupráci s vědci z Coventry University nutili osmdesát školáků ve věku devět až jedenáct roků jíst denně kapustu. Po patnácti dnech každodenního nucení většina z dětí kapustu snědla bez odmlouvání. V kontrolní skupině, která kapustu nedostávala, ji nechtěl téměř nikdo.

Asi čtvrtina populace má ale velmi citlivé chuťové buňky a kapusta u nich silně dráždí pohárky pro hořkou chuť. Tito lidé mají s touto zeleninou největší problém.

„Je úžasné, jak málo stačí k tomu, aby se stravovací návyky dětí změnily zdravě a navždy,“ uvedla profesorka Jackie Blissettová z Coventry University.

Placičky, po kterých se zapráší

Přemýšlíte, jak kapustu, jakožto zdravou superpotravinu, do jídelníčku svého potomka "propašovat"? Zkuste třeba následující kapustové placičky! Určitě budou mít úspěch.

Budete potřebovat:

  • 1 hlávku kapusty
  • 2 vejce
  • 2-3 lžíce hladké mouky
  • 5-10 lžíce mléka
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • 4 špetky soli
  • 3 špetky čerstvě namletého pepře
  • 50 ml oleje na smažení

Postup: Očištěnou hlávku kapusty krátce spařte ve vařící vodě. Vychladlou kapustu nakrájejte na nudličky a dejte do mísy. Přidejte vejce, mouku a mléko, tolik, aby vzniklo né příliš řídké těsto. Podle chuti osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek. Na oleji smažte zvolna placičky. Hotové placičky nechte okapat na papírovém ubrousku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat