Těhotenské omyly: Čemu přestat věřit?

Člověk by čekal, že o tak přirozené věci, jako je těhotenství, už přeci lidstvo musí vědět všechno. Ale pravda to tak docela není. Dokonce i v dnešní době, kdy je informací rozhodně dostatek, se neustále drží při životě mýty, jež mohou nadělat více škody než užitku. A týká se to i očekávání miminka.

Kterým „zaručeným pravdám“ bychom jednou provždy měli dát sbohem?

Ranní nevolnosti se vyskytují ráno

Kéž by. Sice mají svůj název podle této denní doby, ale spousta těhotných by vám potvrdila, že se klidně mohou jmenovat „celodenní nevolnosti“. Ano, po ránu se vyskytují nejčastěji, ale klidně jimi můžete trpět i odpoledne nebo večer.

Trocha alkoholu ničemu neublíží

Není snad kontroverznějšího tématu. Zatímco všichni víme, že cigarety a těhotenství jsou smrtelnou kombinací, u alkoholu máme stále tendence přivírat jedno očko. Vždyť co je sklenka vína, no ne? Ovšem odborníci varují – dosud nebylo prokázáno žádné množství alkoholu v těhotenství jako bezpečné. Tak nač riskovat? Těch pár měsíců to jistě zvládnete!

Široké boky = snadný porod

Pokud patříte k ženám s vpravdě slovanskou postavou, možná jste tohle ujištění už slyšela. Jenže bohužel. Šíře boků s porodem nesouvisí. Záleží na šířce pánve, respektive otvoru v ní, jímž dítě během porodu prochází. A ten není vidět. I proto mohou mít ženy s téměř chlapeckými boky snadný porod, zatímco ženy s postavou plnou křivek nějaké ty obtíže.

Těhotná by měla jíst za dva

Ale kdepak! Jistě, nosíte v sobě nový život, ale nemáte v sobě dalšího dospělého jedlíka! Proto není důvod spořádat dvě večeře. Ve druhém a třetím trimestru by se měl počet přijatých kalorií zvýšit přibližně o 300 denně. Rozhodně ale nezáleží na tom, kolik toho sníte, ale na tom, co jíte! Vyvážená strava se všemi důležitými živinami zajistí zdravý vývoj děťátka, ne dvojité porce.

Káva je v těhotenství zakázána

Jeden šálek nikterak silné kávy vám ani dítěti ve vašem bříšku neublíží. Ale z jiných zdrojů už kofein nepřijímejte. Kromě toho, že dehydratuje a zvyšuje srdeční činnost, může narušit spací cyklus vašeho nenarozeného děťátka, které kofein dostane prostřednictvím placenty. Takže pamatujte – jeden šálek denně. Pokud máte na kávu nepřekonatelnou chuť, zvolte tu bez kofeinu.

Podle bříška se pozná pohlaví miminka

Bohužel. Babské rady typu „břicho je vysoko a trčí dopředu, bude to kluk“, případně „máš břicho do šířky, to je jasná holka“, se nezakládají na pravdě. Že často vycházejí? Jestli to nebude tím, že jsou vlastně jen dvě možnosti, a tedy 50% šance, že se strefíte. Ve skutečnosti může určit pohlaví dítěte pouze lékař.

Těhotná by neměla mít doma kočku

Těhotenský test ukazuje pozitivní výsledek, a tak váš kočičí miláček balí kufry? Zadržte! Přece se úplně zbytečně nepřipravíte o svého domácího mazlíčka! Kočky mají ve vztahu k těhotenství špatnou pověst kvůli toxoplazmóze, kterou mohou přenášet prostřednictvím výkalů. Ovšem jednak nemají toto onemocnění všechny kočky (ty držené pouze v bytě a krmené granulemi či konzervami ani prakticky nemají možnost se nakazit), jednak pokud dodržujete základní hygienická pravidla při čištění kočičího záchodku (nebo ho přenecháte partnerovi), nenakazíte se. Takže Míca z domu nemusí!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat