Otcové trpí také poporodní depresí. Proč se o ní nemluví?

Prenatální či postnatální deprese matek má negativní vliv na zdraví a vývoj jejího dítěte. Jenže nemálo zhoubnější je deprese před porodem či po porodu také u otců. O té se pouze méně hovoří. Přitom negativní emoční stav otce je pro dítě rovněž nepříznivý a má negativní důsledky na jeho vývoj.

Novozélandští vědci sledovali 3,5 tisíce mužů před porodem a po porodu potomka a všímali si jejich psychického stavu a toho, jaký to má vliv na zdraví dítěte. Z analýzy vyplývá, že 2,3 procenta mužů trpěla prenatální depresí a 4,3 procenta postnatální. Ačkoli míra je mnohem nižší než u žen, je nezanedbatelná, když se uváží, jak negativní vliv to má na rodinu a potomka.

„Otcovská deprese může vyvolat velkou zátěž na rodinné vztahy, protože může vést k finančním potížím a zhoršení životních podmínek dítěte,“ vysvětluje doktorka Lisa Underwoodová z University of Auckland.

U otců souvisí deprese v prenatálním a postnatální období se stresem, zhoršením zdraví partnerky, zhoršením vztahu s matkou dítěte a nezaměstnaností.

Pozor na stres

Otcové můžou také negativně ovlivnit vývoj svých potomků, pokud trpí nadměrným stresem a tuto zátěž v rodině ventilují navenek negativním chováním. Zvláště u chlapců pak dochází pod vlivem takového otce ke zpomalení vývoje a zhoršení rozvoje jazykových dovedností.

Pokud rodičovství přidává mužům další stres v každodenním životě, pak se jejich děti chovají hůře a mají potíže samy se sebou. Také u nich hrozí více deprese a to kvůli pomalejšímu emocionálnímu vývoji. Stres rodičů a zvláště otců zhoršuje schopnost udržovat pozornost a učit se novým věcem u batolat a předškolních dětí.

„Malí chlapci mají tendenci projevovat horší jazykové dovednosti, pokud jejich otcové trpí chronickým stresem,“ tvrdí autoři z Michigan State University.

Moderní doba a pracovní nasazení většinou extrémní stres přinášejí s sebou. Otcové zabývající se příliš vlastní nepohodou a neustálým tlakem zvnějšku nemají jednoduše na děti čas a rodičovské povinnosti pro ně představují další nepříjemnou zátěž. Muži ale také většinou neumějí vyhledat pomoc, když nadměrný stres psychicky nezvládají.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat