Vybíráme lyžařskou helmu a brýle pro děti

20.02.2017 | Děti a rodina

Správně padnoucí helma je pro lyžaře nutnost, a velmi vhodné je zároveň s ní vybrat i brýle. Především proto, aby tvary obojího správně seděly, helma netlačila brýle po nose dolů a nebo naopak nevznikala mezera mezi horní hranou brýlí a krajem helmy.

Nejdůležitější pravidlo – nekupujte bez vyzkoušení

Helmu si dítě musí zkusit, obrňte se tedy trpělivostí a přesvědčte malého lyžaře, že si musí nasadit postupně na hlavu víc kousků, aby bylo možné vybrat správný tvar. Rady zkušených zní: zaprvé - postavte dítě před zrcadlo. Bude se samo sobě líbit, zejména chlapečci si budou připadat jak členové motorkářských gangů a to dost přispěje k ochotě s vámi spolupracovat. A druhá rada - budete-li kupovat brýle i helmu najednou, zvolte obojí od stejného výrobce, to zaručí kompatibilitu.

Helma musí padnout a netížit krk

Helmu může mít dítě víc let, vyberte takovou, která má nastavitelnou velikost. To je většinou řešeno podobně jako u cyklistických helem posuvným kolečkem v týle. Pásky pod bradou musí jít utáhnout tak, aby helma z hlavy neklouzala ani při předklonu, skoku a pádu. Všechny helmy jsou zateplené a nenosí se tedy pod  ně čepice, pouze tenká kukla. Mají také obvykle vnitřní ventilaci, dražší modely i regulovatelnou. Některé typy umožňují odepnout uši

Vybírejte i podle váhy. Na tom, aby byla helma lehká záleží především u nejmenších dětí. Čím je těžší, tím více zatěžuje krční svalstvo, to pak vede k rychlejší únavě a bolesti zad. Na trhu je dostatek helem vyrobených technologií in-mold, kdy se polystyrenová pěna vstřikuje přímo do skeletu a tím se dosahuje nejnižší možné hmotnosti.

Roztomilá legrácka jsou nalepovací ouška nebo tykadla, která lze dokoupit a vylepšit jimi kterýkoli model.

Brýle ochrání oči v každém počasí

Lyžařské brýle zásadně zvyšují komfort při jízdě, chrání oči před větrem a sněžením, ale také před ostrým horským sluncem. I za dobrého počasí způsobuje proudění vzduchu při jízdě slzení očí a nebezpečný je i sníh odletující od lyží. Děti by měly mít brýle za každých okolností.

Na trhu jsou pohodlné modely s vícevrstvou hypoalergenní pěnou, která příjemně dosedá na obličej, neškrábe ani  netlačí. Brýle nesmí být malé, zužovaly by dítěti zorné pole. 

Nejdůležitější na brýlích je zorník. Ideálně bývá dvojitý, zamezující mlžení. Proudění vzduchu je u různých typů brýlí řešeno různě, ale vždy jde o otvory v rámu brýlí, obličejové pěně nebo přímo v zorníku. Některé značky upravují vnitřní stranu zorníku technologií antifog, která také brání zamlžení.

Důležitým parametrem zorníku je světelná prostupnost, která se značí písmenem S a stupnicí 0-5. S0 je čirý zorník bez filtru, S5 je filtr s prostupností cca 3-8% světla a využijí jej lyžaři v extrémních světelných podmínkách vysokých nadmořských výšek. Pro podmínky na našich horách vystačíte s filtry S1 a S2, alpské jarní slunce vyžaduje filtr S3. Některé typy brýlí mají zorníky vyměnitelné a podle aktuálních světelných podmínek je můžete střídat.

U dětí asi nebudete uvažovat o zrcadlových sklech a dalších spíše designových vychytávkách, o to víc je ale třeba soustředit se na to jak brýle padnou s helmou.

Jak bylo zmíněno v úvodu, v ideálním případě zvolte obojí od jednoho výrobce, brýle s helmou správně sesednou a budou na ní držet. Každý výrobce trochu jinak řeší uchycení brýlí na helmě. Systém pásků nebo druků je drží v ideální poloze a ani v okamžiku, kdy je dítě sundá nespadnou a neztratí se. Proti sklouznutí bývají pásky brýlí opatřeny silikonovými proužky.

Zvláštním sortimentem jsou ještě lyžařské brýle určené k nošení přes dioptrické (často značené OTG). Jsou hlubší, a mají pěnu po stranách tvarovanou tak, aby pohodlně pojala nožičku dioptrických brýlí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat