Děti a příroda: Naučte se, jak je sblížit

12.03.2017 | Děti a rodina

Otázkou snad každého rodiče je, jak má své dítě správně vychovávat. Bohužel tato otázka nemá žádnou univerzální odpověď, a tak rodičům nezbývá, než se spolehnout na vlastní úsudek či rady okolí. Mnoho rodičů začíná v současnosti dbát na přirozenou výchovu svých dětí, která by měla probíhat v souladu s přírodou. Je to bezprostřední reakce na dnešní svět plný techniky a moderních přístrojů, který nenabízí dětem nic jiného než umělé trávení volného času.

U televize, počítače ani tabletu dítě nezískává skutečné zážitky, neprospívá svému zdraví a stává se pasivním. Naopak pobyt venku, v přírodě v dětech probouzí přirozenou zvědavost, baví je a vyvolává v nich radost. Jde jen o to ukázat, že hrát si na louce, v lese či na zahradě je zábava.

Dejte jim čas

Velmi důležitým faktorem ve zdravé a přirozené výchově dětí je čas. „Nespěchejte na své dítě a pozorně mu naslouchejte. Zjišťujte, co mu dělá radost a čeho se naopak obává. Dejte mu najevo, že jste tu pro něj a že se na vás může obrátit, kdykoli bude potřebovat,“ radí Magdaléna Kapuciánová, ředitelka MŠ Semínko.

Vyrazte ven!

Berte dítě často ven, do přírody - nejlépe každý den, pokud zrovna není nemocné. Vůbec přitom nezáleží na počasí. Když prší, stačí si obléci pořádnou pláštěnku, gumáky a není problém skákat v kalužích a hrát si v blátě. Přírodu jim ukazujte a vysvětlujte její procesy.

„Dítě to pravděpodobně zaujme a bude se ptát také samo,“ říká Magdaléna Kapuciánová. A co teprve, pokud pořídíte na pozorování lupu. Při pravidelných procházkách stejnými místy můžete pozorovat, jak se příroda mění.

Líbit se dětem budou třeba stromy, které jsou v zimě úplné holé, na jaře na nich vyraší pupeny, z nich pak listy. Začátkem léta se na stromě objeví květy, z nich pak malá zelená jablíčka a na podzim se mohou sklízet velká červená a šťavnatá jablka, do kterých se můžete s chutí zakousnout nebo je zpracovat na koláč.

Pečovat o druhé pomáhá

Dětem velmi prospívá, když se už od mala učí pečovat o něco živého. A nemusí přitom jít hned o domácího mazlíčka. Respektovat přírodu se naučí také například pěstováním vlastních rostlin. Za pomocí rodičů nebo pedagogů si mohou zasadit vlastní pažitku, mrkev nebo ředkvičky. O rostliny se učí starat, zjišťují, co všechno je potřeba k tomu, aby vyrostla a objevují koloběh přírody.

„Vědí, že rostlince nesmějí ubližovat, jinak by uhynula a díky tomu se v nich vyvíjí základy pro ekologické smýšlení,“ domnívá se Magdaléna Kapuciánová.

Vyrobte krmítko pro ptáčky

Kromě rostlinek se mohou děti učit pečovat o živočichy ve volné přírodě. Co takhle třeba vyrobit krásné krmítko pro ptáčky ze šišky, a ještě přitom něco nového zjistit či objevit?

Na výrobu budete potřebovat:

  • sádlo
  • semínka pro ptáčky
  • otevřené šišky
  • provázek
  • talířek

Na bádání si připravte:

  • lupu
  • mikroskop
  • knihy o rostlinách a ptáčcích

Než se dáte do práce, využijte materiálu, který máte připravený, a chvíli poznávejte a objevujte. Prohlížejte si v knížkách ptáčky a vyprávějte si o tom, jak žijí a čím se živí. Zjistěte si, z jakých rostlin pochází připravená semínka, rostliny si v knížkách najděte a ukažte si, jak vypadají. Lupou nebo mikroskopem pak můžete prozkoumat, jak semínka vypadají zblízka.

Krmítko vyrobíte tak, že si smícháte semínka se sádlem a touto hmotou pak důkladně obalíte šišku. Pak už jen stačí přivázat provázek, pověsit na strom a zpovzdálí pozorovat, jak si ptáci na vydatném krmení pochutnávají.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat