Těhotné nesmějí sýry a měly by se vyhýbat kočkám. Těmto mýtům stále věříme

Těhotenství, tedy to bez komplikací a probíhající bez potíží, není žádná nemoc. Tak tuto skutečnost už většina lidí vzala na vědomí. Nicméně to neznamená, že kolem něho stále nepanuje celá řada mýtů a zkreslených informací. Schválně, které jste také slyšeli?

Těhotné ženy se podle odborníků nemusejí nějak zásadně omezovat. Jistě, pořád existují činnosti či potraviny, jimž by se měly vyhýbat, to je jasné každému, ale zdá se, že jich není tolik, jak si myslely naše maminky či babičky.

Hlavně nejez sýry

Také jste tuhle radu slyšela? Pak vězte, že není tak docela přesná. Sýry v těhotenství samozřejmě smíte, vždy se ale ujistěte, že jsou vyrobené z pasterizovaného mléka! Tedy takového, které je zbaveno jakýchkoli nebezpečných mikrobů. V některých případech (ale to je individuální) lékaři nedoporučují ani plísňové sýry – o tom se poraďte s odborníkem. Jinak si sýry pěkně užívejte! Jsou plné kvalitních bílkovin a hlavně vápníku, který vy i miminko potřebujete.

Žádné barvení vlasů

Doby, kdy barvy na vlasy představovaly riziko pomalu i pro netěhotné ženy, jsou naštěstí dávno pryč. V prvním trimestru nicméně mohou pachy barev podpořit vaši nevolnost, i proto se řada těhotných raději vyhýbá kadeřnickým salonům. Nicméně samotného barvení se bát nemusíte. Většina dnešních kosmetických produktů není toxická! Pokud si nejste jistá, poraďte se s lékařem a požádejte kadeřníka, aby zvolil co nejšetrnější barvu.

Na kávu rovnou zapomeň

Je pravda, že milovnice kávy to nemají během těhotenství lehké. Většina odborníků doporučuje tento nápoj omezit maximálně na šálek (a rozhodně nikterak silný) denně. Větší množství kofeinu je totiž spojeno s komplikacemi v těhotenství, a tak není radno pokoušet štěstí. Že bez kávy nemůžete žít? Žádná katastrofa! Prostě si dejte tu bez kofeinu. Chuť zůstává stejná!

Kočka musí z domu

Není třeba si nic namlouvat. Ano, kočky mohou přenášet toxoplazmózu, a tak je v těhotenství jistá opatrnost na místě. Ale pokud s vámi kočka žije v bytě, je pravděpodobnost, že je nositelem této nemoci, poměrně malá. Navíc stačí, když čištěním jejího zachůdku pověříte jiného člena rodiny. Toxoplazmóza se totiž přenáší prostřednictvím výkalů. Jinak se ale vůbec nemusíte svého kočičího miláčka bát! A klidně se s ním i nadále mazlete, jak je libo!

S cvičením musíš přestat

Jak jsme řekli na začátku – těhotenství není nemoc, a tak se při něm nemusíte rozloučit se sportem. Jen si musíte vybírat, jakému se budete věnovat, abyste neohrozila sebe nebo miminko. Nebojte, možností je spousta! Od jógy přes plavání až po jízdu na rotopedu.

Pěkně jez za dva

Upřímně řečeno, je to pěkná představa, že miminko u nás v bříšku je vlastně takovou propustkou do světa pořádného hodování. Jenže to má háček. Uvědomte si, že ten malý organismus nepotřebuje tolik jídla jako vy. Jde především o to, co si nandáte na talíř, ne kolik toho spořádáte. Přílišné přibírání během těhotenství může zvyšovat riziko některých komplikací. Nejde tedy o kvantitu, ale o kvalitu!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat