Co vědět, než se rozhodnete počít druhého potomka

Přemýšlíte o tom, že byste svou rodinu rozšířili o druhé dítě? Skvělé! Děti jsou radost a – jak říká známé klišé – i naše budoucnost. Ovšem i když už máte jedno těhotenství a porod za sebou, přicházejí s druhým potomkem jistá specifika, o nichž je dobré vědět.

Co vám druhé dítě, kromě spousty lásky a radosti, přinese do života?

Tělo jako dřív?

Zatímco po prvním těhotenství jste měla za pár měsíců svou původní váhu, kůže získala zpátky svou pružnost a strií nakonec nebylo tolik, jak jste se bála? Pak u druhého dítěte může přijít překvapení. Tělo se totiž může vracet do „normálu“ poněkud déle než posledně. A možná vás to bude stát více úsilí.

Sourozenecká láska

Bojíte se, jak na příchod bratříčka nebo sestřičky zareaguje vaše prvorozené dítko? Je jasné, že během těhotenství ho na příchod sourozence připravujete, nicméně prvního setkání se spousta maminek trochu obává. Zbytečně! Věřte, že je to jeden z nejkrásnějších okamžiků vašeho života! Děti – i ty malé – si uvědomují, že mají před sebou nový život, že na sebe přebírají roli „toho staršího“, a mladšího sourozence od prvního okamžiku zbožňují. Jak se bude jejich vztah vyvíjet dál, záleží z velké míry i na vás, ale prvního setkání se nebojte. Budete dojatí k slzám!

Mateřská láska

A na téma lásky ještě jednou. Řada žen se obává, že pro druhé dítě už nebudou mít tolik lásky jako pro své prvorozené. Že první dítě milují tak moc, že snad ani není možné, aby takovou lásku mohly věnovat i někomu dalšímu. I tady mohou jít ale obavy stranou! Velmi brzy totiž zjistíte, že mateřská láska je skutečným zázrakem – nezáleží na tom, kolika dětem ji dáváte, aby byla stále stejně nádherná a silná.

Pohoda a klid

Zatímco u prvního těhotenství, ale i miminka, vás cokoli neobvyklého vyvedlo z rovnováhy, u druhého už oplýváte klidem. Nějaká ta vyrážka vás nerozhází, už znáte druhy pláče, zkrátka se nebojíte spoléhat na svou intuici, která sice fungovala i u prvního dítka, ale ruku nedávala jste jí takovou šanci „převzít velení“.

Malí spiklenci

Není třeba si nalhávat, že sourozenci si občas „nelezou na nervy“ a že se do jejich vztahu občas nevkrade nějaký ten spor (obrazně řečeno). Ale i tak je krásné pozorovat, jak vám doma vzniká malý tým. Jak mají vaše děti vždy nablízku někoho, s kým si mohou hrát, o koho se mohou opřít, zkrátka že nikdy nejsou samy. Občas sice vytvoří onen tým proti vám, ale i to je vlastně projev harmonického sourozeneckého vztahu (i když to v první chvíli těžko oceníte).

Jedno jako druhé?

Vaše děti mají stejné rodiče, stejné geny, vyrůstají ve stejném prostředí… Člověk by čekal, že vlastně budou povahově podobné, nebo ne? Pak vás nejspíš čeká pořádné překvápko. Každé dítě je originální osobností a není výjimkou, pokud jsou vaše děti jako voda a oheň. I to ale činí rodičovství krásné!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat