Děti jsou schopny rozeznávat tvář už v děloze

Fascinující objevy o vývoji vidění a citlivosti vůči tvarům připomínajícím lidskou tvář publikovali vědci z Lancasteru. Zjistili, že už plod v děloze rozeznává tvary připomínající obličej. Vidění se u člověka tedy začíná vyvíjet velmi záhy a evoluce v nás vypěstovala extrémně silný pud pro rozeznávání obličejů.

Každého laika a možná řadu odborníků napadne, jak tohle vědci z Lancasteru zjistili, když je v děloze relativní tma, břišní stěna matky je neprůhledná a dítě má zavřené oči. Jenže je částečně průsvitná. Použili proto silná světla, jimiž vytvořili různé tvary. A světe div se, když na dítě přes břišní stěnu (kterou prosvítili) zaměřili světlo připomínající tvarově oči a ústa, dítě za tímto světlem natočilo hlavu. Světlo jiných tvarů ale ignorovalo.

Dítě při pokusech sledovali psychologové z Lancasterské univerzity pomocí velmi výkonného čtyřrozměrného ultrazvukového zobrazování.

„Víme u narozených miminek, že je přitahují obličeje mnohem více než jiné vizuální podněty. Ale teď jsme dokázali, že i plod v děloze dokáže rozlišit různé tvary a dává přednost těm, které připomínají obličej. Novorozenec má velmi slabou schopnost vidění, takže podobně i plod bude mít slabou schopnost zaostřit. Takže cokoli vidí, vidí rozmazaně,“ tvrdí autor výzkumu profesor Vincent Reid.

Rozhodně prý ale nedoporučuje nastávajícím rodičům, aby se snažili prosvěcovat břišní stěnu matky velmi silným světlem. „Může to být pro plod velmi stresující a působit na něj nepříznivě,“ dodává profesor Reid.

Příjemné tóny

Poměrně dlouho se spekulovalo také o tom, zda je plod v matčině těle schopen vnímat zvuky, respektive hudbu. Španělští vědci nedávno prokázali, že plod začíná hudbu vnímat už v šestnáctém týdnu těhotenství. Tedy o deset týdnů dříve, než se dosud soudilo. A co víc. Dokonce na tuto melodii reaguje pohybem, který je možné přirovnat k prvnímu tanci.

Vědci z Marquésova institutu umístili několika ženám do vaginy speciální tampon, který hrál hudbu. Pak pomocí ultrazvukového snímání natáčeli, co plod dělá. Otevíral ústa a vyplazoval jazyk.

Sluchový systém plodu podle odborníků začíná plně pracovat až v šestadvacátém týdnu těhotenství, tedy až na začátku třetího trimestru gravidity. Tehdy plod reaguje pohybem na hudbu z vnějšího prostoru.

„Naše studie naznačuje, že hudba vyvolává reakci, která aktivuje mozková centra, stimuluje jazyk a komunikaci. To také dokazuje, že učení začíná už v děloze,“ tvrdí autoři.

Pokus rovněž dokazuje, že u plodu v šestnáctém týdnu těhotenství hudba produkovaná z běžných reproduktorů takový vliv nemá. Španělští vědci používali speciální nitrovaginální tampon, který hudbu šířil zvnitra těla. „Na hudbu z reproduktorů umístěných vedle břicha plod nereagoval stejně,“ tvrdí dále autoři.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat