Pozor na auta a pitný režim. Jak ochránit miminko před horkem

Horké letní teploty nás teď nejspíš budou trápit ještě pár týdnů. Zatímco my dospělí, pokud nás netrápí například srdeční onemocnění, přežijeme i parné dny při dodržování základních pravidel ve zdraví, s miminky je třeba být opatrnější. Jak je uchránit před škodlivým horkem?

Pokud se vám miminko narodilo právě do léta, nemusíte sice řešit složitou zimní výbavičku, nicméně čekají vás jiné výzvy. Například jak ve zdraví překonat tropické letní dny, kdy se teploměr šplhá do závratných výšin. Jak na to?

Dodržujte pitný režim. Oba

Dehydratace je jednou z nejčastějších příčin obtíží v horkých dnech. A tak se jí snažte ze všech sil předejít. Pokud plně kojíte, nabízejte miminku prs častěji než obvykle, klidně každou hodinu nebo kdykoli si řekne. Nemusíte mu dávat další zdroje tekutin, například vodu nebo dětský čaj, miminko si potřebné tekutiny vezme od vás (nicméně pokud již dostává příkrmy, pak mu nabídněte i jinou tekutinu). To samé platí, pokud dítě krmíte z lahve – nabízejte mu tekutiny častěji. Když bude mít žízeň, jistě se napije.

Mimochodem, také pro vás platí, že byste měla dbát zvýšeného příjmu tekutin. Pro samou péči a starost o miminko nesmíte zapomínat na sebe! Budete-li vyčerpaná kvůli dehydrataci, nejenže nebudete mít sílu být „mámou na plný úvazek“, ale hrozí, že zkolabujete.

Raději doma než venku

Je jasné, že je-li venku 30 stupňů, neměla byste se s miminkem vypravovat ven. Procházky raději odložte na jindy, případně choďte ven časně zrána nebo po setmění, kdy je teplota venku přijatelnější. Obecně platí, že děti do jednoho roku by neměly být vystaveny slunečním paprskům (jejich pokožka je velmi jemná a náchylná), a tak když už vyrážíte mimo domov, oblékněte miminko do vzdušného oblečení, dejte mu pokrývku hlavy a nenechávejte na něj v kočárku dopadat slunce.

V tropických dnech pak rozhodně nevycházejte mezi 11. a 15. hodinou, raději zůstaňte ve stínu domova. Ideální samozřejmě je, pokud je váš byt vybaven klimatizací, nicméně není třeba si nic nalhávat – takový luxus má jen zlomek z nás. I tak ale můžete udržovat v bytě přijatelné klima. Větrejte především ráno, večer a přes noc, abyste dovnitř nepouštěli zbytečně horký vzduch. Pokud vám do obydlí dopadají sluneční paprsky, zatáhněte žaluzie či závěsy. V opravdu „krizových dnech“ se vyplatí odjet hned po ránu z rozpáleného bytu a strávit horký den například v nákupním centru či v jiné budově s klimatizací (pak ale pamatujte, že musíte miminku sbalit odpovídající oblečení).

Nebezpečná auta

Pokud vyrážíte s miminkem v autě (ideální je opět klimatizované vozidlo, jinak cestujte pouze v hodinách, kdy nepraží slunce a teploty nedosahují vysokých hodnot), nikdy jej nenechávejte na parkovišti! Každý rok slýcháme tragické příběhy dětí, jejichž maminky si jen na pár minut odskočily a které zemřely na následky horka. Nevěřte tomu, že když necháte pootevřená okýnka, je bezpečné nechat dítě v sedačce – takové opatření totiž nemá žádný efekt. Dokonce nezáleží na tom, zda máte bílé vozidlo – pokud je na slunci, bude se ohřívat stejně nebezpečně.

Mimochodem, dejte si pozor i na bezpečnostní pásy – pokud se vinou dopadajících slunečních paprsků rozpálí, mohou na citlivé pokožce vašeho miminka způsobit nepříjemné spáleniny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat