První návštěva miminka. Pozor na ruce i čas

Máte ve své rodině či okolí novopečenou maminku a už se nemůžete dočkat, až ji navštívíte a prohlédnete si miminko? Pak vězte, že taková návštěva by měla mít svá pravidla, která byste rozhodně měli dodržovat.

Žádné přepadovky

„Jsem od tebe asi pět minut, tak já se u vás stavím, jo?“ Tak takhle ne. Novopečená maminka, zvláště pokud před pár dny či týdny povila první dítě, se určitě potřebuje na vaši návštěvu připravit. Její život už se neřídí jen tím, co chce ona, ale především potřebami miminka. A navíc může být docela obtížné si na nový režim zvyknout, takže přepadovka může přijít opravdu nevhod. Návštěvu proto domluvte několik dní dopředu.

Přizpůsobte se

A když už jsme u chození nevhod – snažte se při hledání vhodného termínu a hodiny návštěvy co nejvíce přizpůsobit rozvrhu novopečené maminky a jejího miminka. Pokud vám řekne, že máte přijít v pět, protože to má většinou nakojeno a nějakou chvilku pro sebe, přijďte v pět. Miminko se vám totiž nepodřídí. Mimochodem, buďte připravení na alternativu, že vám maminka návštěvu na poslední chvíli zruší. To se zkrátka stává.

Kdy odejít

Říká se, že správný host má vědět, kdy odejít. Pokud jste na návštěvě u novopečené maminky, nezůstávejte dlouho. Co znamená dlouho? Sice to může být u každé maminky jiné, ale když se přibližně do hodiny zvednete s tím, že už půjdete, nic nezkazíte. Jen pokud vás kamarádka či příbuzná začne opravdu přemlouvat, ať ještě chvíli zůstanete, vyhovte jí (tedy pokud to váš rozvrh dovolí).

Co přinést?

Na návštěvu většinou nosíme květiny a víno. Ovšem pro novopečené maminky to nejsou nejlepší dary (zvláště ty kojící úplně neocení, že jste předtím, než jste vyrazili, navštívili svou oblíbenou vinotéku). Většinou přineseme něco na miminko. To je v pořádku – oblečení se většinou neztratí a nějaká ta hračka nejspíš také ne (a když ano, nijak to nevadí). Ale co pro kamarádku? Určitě nic nezkazíte jídlem. Upekli jste koláč? Skvělé! Ale nemusíte ani nic kuchtit doma. Novopečená maminky bude mít jistě radost i nějakého pokrmu, který koupíte cestou. Alespoň jí pro jednou odpadne starost s vařením.

Nejprve ruce

Vaše první cesta by na návštěvě měla vést do koupelny. Proč? No abyste si umyli ruce! Pamatujte, že na nich přinášíte spoustu mikrobů a špíny. A něco takového by s novorozenětem nemělo příliš přijít do styku, jeho imunita není tak vyvinutá jako ta naše. Takže pěkně vsaďte na mýdlo a vodu a ruce pořádně vydrhněte!

Chovat, či nechovat?

Ačkoli jsou miminka prostě neodolatelná, raději zadržte, než se vrhnete na postýlku a dítko z něj vyndáte, abyste si je pochovali. A raději počkejte, až vám to jeho maminka sama nabídne. Jednak se některé maminky necítí příliš dobře, když jejich poklad chová cizí člověk, jednak může mít ke zdrženlivosti své důvody. Mimochodem, měli byste se vyhnout pokušení miminko pusinkovat. Můžete být přenašečem některých nemocí, které se u vás sice neprojevují, ale miminku by mohly vážně ublížit.

S čím mohu pomoci

Namísto toho, abyste se rozvalili na gauči a nechali se obskakovat, nabídněte novopečené mamince svou pomocnou ruku. Nepotřebuje si třeba na chvíli oddychnout, že byste jí pohlídali synka či dcerku? Nechce se dojít v klidu naložit do vany či se rychle vysprchovat? Nepotřebuje pomoci se žehlením? A co třeba nějaký úklid? Samozřejmě se ptejte citlivě, aby kamarádka neměla pocit, že se dotazujete jen kvůli neuklizené domácnosti nebo jejím neumytým vlasům. Nicméně věřte, že se vaše pomocná ruka může hodit!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat