Hlavně necvič! Babské rady o těhotenství, které nemusíte poslouchat

Těhotenství. Stav, který mnohé ženy právem považují za jeden z nejkrásnějších v životě, ale také čas, kdy jsme na sebe velmi opatrné a svůj život zcela podřizujeme miminku v našem těle. To s sebou ovšem přináší prostor pro nejrůznější „zaručené rady“ a babské tipy, které však nejsou vždy tak úplně pravdivé.

Které rady a poučky můžeme klidně hodit za hlavu?

Dokud za sebou nemáš první trimestr, moc se neraduj!

Ano, pravdou je, že k samovolnému potratu (z mnoha příčin) dojde nejčastěji během prvních tří měsíců těhotenství, tedy během prvního trimestru. Ovšem to neznamená, že bychom si nemohly toto období užívat radostného pocitu, že uvnitř nás roste nový život! Ona totiž pravděpodobnost, že potrat postihne zrovna vás, je poměrně nízká. Více než 80 % nastávajících maminek miminko bezpečně donosí. Riziko je tedy poměrně nízké a určitě nestojí za to, aby se člověk tři měsíce strachoval a „počítal s nejhorším“.

Jakmile budeš těhotná, rozluč se s kávou.

Jste milovnicí kávy, a tak se strachujte, jak vydržíte 9 měsíců bez svého oblíbeného nápoje, protože jste slyšela, že má na miminko prakticky zhoubný vliv? Ano, skutečně je prokázáno, že kofein dítěti ve vašem těle neprospívá. Naštěstí je tu poměrně snadné řešení – káva bez kofeinu. Nabízí ji i většina kaváren, dostanete ji běžně v obchodech. A když si občas, výjimečně dopřejete i jeden šálek klasické kávy (nikterak silné, samozřejmě), také se nic hrozného nestane! Mimochodem, spoustě těhotných přestane káva ze dne na den chutnat. Třeba to bude i váš případ.

Hlavně musíš přestat s tím svým cvičením!

Ale kdepak! Zatímco naše babičky a maminky těhotenství chápaly jako stav, kdy je prakticky jakýkoli sport zakázaný, dnes už se ví, že to tak není. I jako těhotná se můžete nadále věnovat svým oblíbeným pohybovým aktivitám, jen se vyhýbejte takovým, které by mohly zapříčinit úraz ohrožující těhotenství (silové sporty, jízda na kole, lyžích či bruslích apod.). Naopak klidně můžete lehce běhat, dojít si zaplavat, projet se na rotopedu, zatančit si (jen moc neskákejte) nebo se věnovat józe (existuje i speciální jóga pro těhotné).

V těhotenství vykaž manžela z postele!

Naše babičky by nejspíš omdlely, kdyby se měly „manželským povinnostem“ věnovat i poté, co přišly do jiného stavu. Ale vy se milostným hrátkám klidně oddávejte! Pokud vám je lékař vysloveně nezakáže (pro svůj klid se přeptejte), nic vám nehrozí. Orgasmus ani sperma porod nevyvolá, jen budete muset s postupem času přizpůsobovat polohy rostoucímu bříšku. Mimochodem, spousta žen má v těhotenství díky záplavě hormonů na sex větší chuť než dřív, navíc si ho také více užívá. To by byl skoro hřích toho nevyužít!

Hlavně dej někam všechna ta zvířata!

Říkáte si, co se asi stane s Alíkem nebo Mickou, jen co přijdete do jiného stavu nebo porodíte? Co by se s nimi mělo stát? Nic! Babské pověry o tom, jak zvířata miminkům i nastávajícím maminkám škodí, jsou jen pouhé mýty. Samozřejmě budete muset zpočátku psa nebo kočku hlídat, jak budou na dítě reagovat (psi se většinou stanou oddanými „sourozenci“, kočky se spíše klidí z cesty, dětský pláč je pro jejich uši až příliš intenzivní), ale jinak se nemusíte bát. Jen pokud máte kočičku, dodržujte základní hygienická pravidla při čištění jejího kočkolitu. Nebo ještě líp – nechte tuto práci na partnerovi!

Jakmile otěhotníš, musíš skoncovat se všemi léky.

Ano, mnohé léky jsou pro těhotné nevhodné a obecně platí, že bychom se jim měly spíše vyhýbat. Nicméně existují výjimky, a to berete-li některá léčiva dlouhodobě na chronické onemocnění. O těch se vždy poraďte s lékařem, který vám jejich užívání buď „schválí“, nebo předepíše alternativu vhodnou pro těhotné. U řady nemocí totiž platí, že přerušení léčby by mohlo být mnohem nebezpečnější než její pokračování. Vždy svůj stav konzultujte s lékařem!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat