Dítě nepotřebuje hygienicky čisté prostředí. Dezinfekcí mu spíše ublížíte

Máte malé dítě, a tak neustále doma všechny povrchy dezinfikujete, vaším nejlepším přítelem jsou dezinfekční vlhčené ubrousky a k vašemu děťátku se nesmí nikdo téměř ani přiblížit? Chyba. Taková přehnaná hygiena totiž může dítěti spíš ublížit.

Pokud k tomu není důvod – a na ten by vás jistě upozornil lékař – pak dítěti „běžná špína“ neublíží. Naopak následující činnosti mohou dětské imunitě spíše uškodit.

Dezinfekce všude

Používáte k úklidu domácnosti dezinfekci a váš byt je prakticky sterilní? Chyba. Podle amerického lékaře Jacka Gilberta, autora knihy „Dirt is Good“ (tedy v překladu „Špína je dobrá“) takový domov oslabí imunitní systém dítěte, respektive jej nijak neposílí. Imunita si – zjednodušeně řečeno – nezvyká na žádné bakterie a spol., takže při prvním setkání s nějakým patogenem nebude organismus dítěte odolný, aby se mu ubránil. Dezinfekce má smysl v nemocnicích, ale ne v domácnostech, tvrdí tento lékař.

Každý den pořádná koupel

Pokud miminko každý večer drhnete ve vaničce mýdlem, aby bylo čisté, také není podle dr. Gilberta dobrá strategie. Citlivá dětská pokožka je mýdlem příliš namáhána, takže se smývá její přirozená ochranná bariéra a je náchylnější k podráždění, vysoušení a často kožním potížím. Miminko není špinavé, není nutné ho pečlivě mýt každý den. Stačí, když budete udržovat čisté jeho intimní partie (které stejně omýváte, pokud děťátko přebalujete) a otřete dítko vlhkou jemnou žínkou. Jednou za pár dní mu pak dopřejte koupel.

Dudlík z dezinfekce

Pokud vaše dítko používá dudlík, nemusíte podle zmíněného amerického lékaře pokaždé usilovně tento tišicí nástroj dezinfikovat, kdykoli děťátku vypadne z pusy na zem. Pokud mu upadl doma, prostě ho opláchněte horkou vodou a je to. Něco jiného je, pokud se dudlík vyválí v prachu a špíně na chodníku. Ovšem z trávníku na zahradě nebo podlahy v předsíni ho klidně zvedněte, opláchněte a vraťte dítěti. I tím posílíte jeho imunitu. Mimochodem, dr. Gilbert není odpůrcem ani praxe, kdy maminka nebo tatínek ušpiněný dudlík „ocucá“ a vrátí dítěti.

Co je na zemi, je zakázané

Dětem při jídle pořád něco padá. Lžíce, kus rohlíku, jablíčko… Že pokaždé letíte k židličce, danou věc či potravinu vyhodíte a dáte dítku jinou, čistou? Zbytečné! Doma přece nemáte takovou špínu, abyste museli jídlo hned vyhazovat. Spíš zkontrolujte, zda na daném kousku jídla neulpěly například chlupy z domácích mazlíčků, a pak pochoutku dítku vraťte. Jablko a spol. můžete jednoduše opláchnout vodou.

Ubrousky stále po ruce

Dezinfekční ubrousky jsou skvělé, pokud například dítko „otlapkalo“ celý autobus MHD a vy mu teď chcete dát svačinu, aniž byste mu mohli umýt ruce. Ovšem dezinfikovat dětské ručičky neustále se také nemusí vyplatit. Jednak jemná dětská pokožka nemusí dezinfekci dobře snášet, jednak je lepší spolehnout se na klasickou teplou vodu a mýdlo. Tahle kombinace dětskou pokožku nezatíží a jeho zdraví také ne.

Zapovězení mazlíčci

Zpanikaříte, kdykoli se dítko přiblíží ke psovi, kočce nebo jinému z domácích mazlíčků, které potkáte nebo které mají vaši příbuzní a známí? Nemusíte! Jistě, mazlíčci nejsou hygienicky čistí a nikdo je nedezinfikuje, ale pokud se váš potomek nelísá k toulavému či divokému zvířátku, není důvod k obavám (tedy z hlediska čistoty, jinak je především u neznámých mazlíčků na místě opatrnost). Ostatně je podle dr. Gilberta prokázáno, že právě domácí mazlíčci prospívají nejen naší imunitě!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat